Катманду- гробище под развалините

Катманду- гробище под развалините | StandartNews.com

Катманду- градът, сринат със земята, днес прилича по-скоро на гробище. Хиляди човешки тела, покрити с чаршафи, са наредени на своеобразни тротоари, а близките им скърбят около тях. По последни данни над 2 300  са жертвите на опустошителното земетресение от вчера.

Спасителните екипи се надпреварват с времето, имайки дори малка надежда, че под развалините има и живи хора.

Под най-високия връх на земята- Еверест, лежат труповете на още десетки алпинисти. Преди минути стана ясно, че са намерени телата на още 19 души в базов лагер под върха. Това съобщи говорителят на индийското министерство на отбраната Ситаншу Кар.

Така жертвите на лавината, паднала на планината след силното земетресение, надвиши 80 души. Телата на 65 алпинисти бяха намерени по-рано сутринта.

„Още най-малко 50 души са пострадали", съобщава Кар в социалната мрежа „Туитър".

След новия трус днес, населението живее в страх всяка минута и копае с голи ръце за оцелели. Ескалиращото напрежение идва и от опасността от епидемии, тъй като болниците са препълнени, а медиците лекуват хора вече и по улиците.

Необходими са кръводарители, както и пакети за помощ за оцелелите от ужаса, съобщава международната общност в социалните мрежи.

Стотици хора все още липсват.

Екип на американските служби за бедствия вече е на път към Непал, които ще отпуснат и 1 милион долара помощ, обявиха от Американската агенция за международно развитие.

Австралия и Нова Зеландия заедно обещаха повече от 4.50 милиона долара на Непал. Държавите обявиха, че издирват десетки свои граждани, които са били там по време на труса.

Южна Корея от своя страна ще отпусне 1 милион долара хуманитарна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай