Извадиха столетник от руините на Непал (ОБЗОР)

Извадиха столетник от руините на Непал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трима оцелели 8 дни след земетресението, жертвите надхвърлиха 7000

Въпреки че в събота официално бе прекратено издирването, спасителите извадиха няколко оцелели, сред които и 101-годишен мъж, предаде АФП. Междувременно броят на жертвите продължава да расте и вече е над 7000 души. Вчера бяха извадени телата на 50 души от района, където паднаха лавини под Еверест. Сред тях има най-малко трима чуждестранни алпинисти, затрупани от свлачище. Никое от телата не е идентифицирано, заяви заместник-началникът на полицията в северния окръг Расува - Правин Покхарел, който оглавявал екипа. Властите смятат, че над 200 души, половината от които чужденци, още са погребани там.

В събота обаче мъж на 101 години бе изваден жив изпод останките на къщата си в Непал, седмица след опустошителното земетресение със сила 7,8 по Рихтер. Възрастният човек е настанен в болница, но няма повече подробности за състоянието му. Вчера две жени и един мъж бяха открити живи под развалините в село Керабари в Непал. Двама от тях били затрупани под срутена кирпичена къща, а един бил изваден изпод свлачище, предизвикано от земетресението. Не е ясно дали 101-годишният мъж е един от тези трима оцелели, или става въпрос за отделен случай. Междувременно продължава недостигът на храна и вода, а основна грижа е предотвратяването на зарази и достигане до труднодостъпните райони в страната преди сезона на мусоните. ООН призова непалските власти да разхлабят митническия контрол. Според ООН той пречи на бързата доставка от чужбина на помощи за пострадалите. Въпреки че помощите от чужбина трябва да се разпределят бързо, те се трупат на единственото международно летище в Непал - в Катманду, тъй като преди да тръгнат към нуждаещите се, пратките трябва да бъдат проверени. Вчера властите забраниха на самолети над 196 тона да кацат на летището, тъй като се опасяват за пистите си.

Еверест се смали с 2,5 см след труса

Земетресението в Непал е направило връх Еверест по-нисък, сочат данни от сателита "Сетинъл-1" на Европейската космическа агенция, който прелетял над засегнатия район над Джомолунгма на 29 април, пише в. "Хъфингтън пост". Според консорциума за геофизически изследвания UNAVCO след силния трус височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см. Според Роджър Билъм, преподавател по геоложки науки в университета Колорадо Боулдър, върхът се е снижил само с милиметър-два, но планинският масив Анапурна, който се намира по-близо до епицентъра на труса, е "пораснал" с 20 см в резултат на същото земетресение. Районът около столицата Катманду също се е издигнал с около 91,5 см, съобщава германският аерокосмически център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай