Хаос в Хонконг след 3 дни протести

Хаос в Хонконг след 3 дни протести | StandartNews.com

Хонконг бе обзет днес от пълен хаос заради продължаващите три дни продемократични протести в китайския град, съобщи Би Би Си. Заради нестихващите многохилядни демонстрации и сблъсъци с полицията днес не отвориха училища и няколко банки в града. Центърът заедно с търговски район и жилищна зона бяха блокирани от протестиращите.

В неделя вечер се стигна до ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция в няколко района на града. Полицията обяви, че е използвала сълзотворен газ в 87 случая, както и палки, за да разпръсне тълпите.

Днес сутринта служителите на реда са се изтеглили от улиците, но те останаха пълни с демонстранти, някои от които лежаха на земята, за да не позволят преминаването на автомобили. 78 души са арестувани в неделя, 70 ареста са извършени ден по-рано.

Жителите на Хонконг протестират срещу планове на правителството в Пекин да ограничи свободите на гражданите при избора на нова управа на района през 2017 година. Пекин настоява да одобрява всички кандидати за изборите, преди да бъде потвърдено участието им, докато населението на града не е съгласно с промяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай