Годишнина от протестите в Гези, отново арести

Протестите на "Таксим" през 2013 г., архив

Годишнина от протестите в Гези, отново арести | StandartNews.com

Полицията в Истанбул арестува няколко активисти по време на непозволена демонстрация близо до площад "Таксим". Това се случи навръх третата годишнина от протестите в парка Гези.

Стотици въоръжени полицаи бяха разположени вчера на площада и до парка Гези, а достъпът до централната част на площада и до парка бе забранен през целия ден. Правителството наложи забрана и на всякакви организирани събирания на хора на истанбулския площад "Таксим" след масовите протести срещу правителството преди три години.

Въпреки това обаче стотици демонстранти преминаха вчера вечерта по намиращия се в непосредствена близост булевард "Истиклял", една от основните търговски улици на Истанбул. Полицията влезе в сблъсъци с група демонстранти и извърши няколко ареста, макар протестът да беше с мирен характер, уточнява БНТ.  Протести имаше още в Анкара и Анталия.

Органите на реда нахлуха вчера в сградата на камарата на архитектите в Истанбул и задържаха 16 души. Сред задържаните са две известни фигури на протестното движение от 2013 година - главният секретар на камарата Мюджелля Япъджъ и адвокатът Джан Аталай.

Протестите преди три години започнаха заради спорен проект за строеж в парка Гези, но бързо прераснаха в движение срещу Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай