Г20 започна преговори в Китай

Г20 започна преговори в Китай | StandartNews.com

Ръководителите на Г20 започнаха днес преговори в град Ханчжоу, Южен Китай. Отговорите на следващите пет въпроса, обобщени от АФП, ще помогнат да се разбере функционирането и целите на тази среща на високо равнище на най-развитите страни на планетата, пише БГНЕС. 

Какво е Г20?

Групата на 20-те включва 19 страни и Европейския съюз (ЕС), които представляват общо 85% от световното богатство и две-трети от населението на Земята. Дискусиите на годишната й среща са съсредоточени върху координирането на финансовите и икономическите политики. Тя е и първокласна възможност за ръководителите на най-силните държави на планетата да обсъдят най-сериозните актуални проблеми като геополитическите кризи и климатичните промени.

Как се започна?

Началото на Г20 бе поставено през 1999 г. по време на безпрецедентната азиатска финансова криза предишната година, като целта бе да се подобри световната икономическа координация. Големи бързо развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия, които не са членки на Г7 – най-индустриализираните държави на планетата, чиито редовни срещи започнаха през 1970 г. - с течение на времето се превърнаха в най-големите критици на световната икономическа система. В началото Г20 бе съвещание на министри. Държавните и правителствените ръководители участваха за пръв път през 2008 г. по време на най-тежката от десетилетия световна финансова криза, за да подпомогнат стабилността на финансовата система.

Какво да се очаква от Ханчжоу?

Срещата на ръководителите е кулминационна точка на разговорите между министри през годината. Представители на всички страни-членки подготвят компромисен документ по голям брой теми, като се започне от заетостта, премине се през икономиката и се стигне до околната среда. Поетите на тези дискусии ангажименти от участниците по традиция са амбициозни, но се съобщават малко подробности. Според експерти тази година по-специално е малко вероятно Г20 да произведе сериозни резултати, доколкото общото антиглобалистко настроение усложнява задачата на много лидери да постигнат приложим консенсус.

Какво постигна Г20?

Отговорът зависи от това на кого се задава. Някои експерти смятат, че това е важна среща за координиране на икономическите политики, докато други са на мнение, че Г20 по-скоро е форум за безрезултатни дискусии. Сигурно е обаче, че от тези съвещания излезе дълъг списък от обещания. Миналата година в Турция, например, ръководителите поеха 113 ангажимента от намаляване на субсидиите за енергиите, добивани от изкопаеми горива, до увеличаване на помощта за бежанците.

Защо срещата на Г20 е толкова важна за Китай?

Това е най-значителната и най-престижната среща на върха, организирана досега от Пекин, а азиатският гигант е най-населената страната на планетата и втората световна икономика. Откакто през 2008 г. светът се обърна към Китай, за да помогне за решаване на световната финансова криза, Пекин непрекъснато заявява, че страната заслужава по-голяма роля на световната сцена. Президентът Си вижда в тази среща голяма възможност да покаже на света, както и на политическите си съперници, че Китай под негово ръководство е мощна държава, готова да поеме по-голяма роля за управлението на световната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай