20:05 ч.

05.06.18

2 мин.

0

6

0

Ердоган плаши с "разчистване на сметките"

от редактор |

Ердоган плаши с "разчистване на сметките"

Не обръщайте внимание на онези, които манипулират валутните курсове, след изборите ще си разчистим сметките с тях, призова турският президент Реджеп Ердоган. На предизборен митинг в Сакария той подложи на остра критика твърденията за срива в турската икономика и подчерта, че благодарение на управлението му страната е достигнала ръст от 5,7%.


„През 2002 г. решихме да ускорим присъединяването ни към ЕС. Тогава дългът ни към МВФ беше в размер на 23,5 млрд. долара, а през 2018 е нула, кой успя да направи това? Ако през 2002 г. всеки гражданин на ЕС е печелел средно 100 евро, тогава у нас се получаваха 35 евро. Опитът за преврат имаше тежки последици за всички, но ние направихме всичко възможно работещите да получават повече. Нека и след изборите да си играят на манипулации с валутата, с помощта на Аллах след 24 юни ще имаме много сериозен манифест. Турската икономика е на много високо ниво и изпреварва много държави, ние сме номер едно", заяви Ердоган.


Той посочи, че когато Партията на справедливостта и развитието е дошла на власт през 2002 г., износът на страната е бил в размер на 36 млрд. долара, докато сега е достигнал 162 млрд. долара. Също тогава валутният резерв на Централната банка е възлизал на 27,5 млрд. долара, а сега е 110 млрд. долара, което е, според него, лек спад от предишното ниво от 136 млрд. Държавният глава продължи с аргументите за процъфтяващата икономика, като посочи нови цифри – през 2002 г. в Турция били продадени едва 91 000 автомобила, а до края на 2017 г. числото им стигнало до 723 000. Закупените от домакинствата хладилници в началото на управлението му били едва 1 088 000, докато сега броят им достигнал 3 107 000 милиона. Това според него означава, че щом всяка къща има хладилници и леки коли, значи те са белег за благоденствие и бедни хора няма.


В дългата си реч Ердоган често се обръщаше с остри персонални нападки и обиди към опонента си от опозицията Мухаррем Индже и лидера на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу, като акцентира на тяхната неспособност да разбират от икономика и управление. Преди дни президентът призова всички „братя и сестри", които имат спестявания в долари и евро, да ги разменят за турски лири.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

доко · 03:45 · 06.06.2018
Божe,какви сте умни и Велики и двамата .
Shopeto · 20:32 · 05.06.2018
Едно е сигурно: неразчистени сметки тоя не оставя. Очакваме първите обвинения в тероризъм заради притежаване на чужда валута.
BarakBaghdadi · 21:51 · 05.06.2018
@Shopeto Вторият лайк е от мен. Когато казваш истина, няма как да не се съглася с теб. Нищо лично.

А Ердоган си е кандидат диктатор и ЕС, НАТО и САЩ си затварят очите и му играят по свирктата...
Потребител · 22:41 · 05.06.2018
@BarakBaghdadi Никога не казвам, че това което пиша е истина, има много истини. Пиша си мнението, като си съгласен, добре, като си на друго мнение пак добре. В спорът се ражда истината.
BarakBaghdadi · 22:54 · 05.06.2018
@Потребител Говорихме вече за разликата между мнение и неверни твърдения. Когато нещо не можеш да докажеш, не го пиши, за да подсилиш мнението си, защото се превръща в лъжа aka fake news.

Ето това беше 100% мнение, с което няма как да не се съглася.
Shopeto · 08:18 · 07.06.2018
@BarakBaghdadi Като пишеш, че Крим си е бил винаги Руски, това също е само мнение. Може би трябва да преосмислиш това за лъжата, защото нали си чувал, че има много истини.
Не мога, а и не искам да ти натрапвам моята истина, в отговор можеш да се опиташ да ми спестиш твоята. Така ще можем на спокойствие да се караме, не мслиш ли?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент