Давутоглу сдава партийния пост

Давутоглу сдава партийния пост | StandartNews.com

Давутоглу няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). АПФ съобщава, че това е обявил самият премиер на Турция след заседание на Централното изпълнително бюро на партията. По време на срещата е взето решение да има извънреден партиен конгрес на 22 май, когато да бъде избран нов лидер. Давутоглу обаче няма да участва в надпреварата. 

По-рано това издадоха пред "Ройтерс" официални лица - информацията дойде след редовната среща на Давутоглу с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Преди минути премиерът приключи официалната си пресконференция - на нея той сподели, че периодът на неговото управление е бил успешен по отношение на инвестициите и борбата с тероризма в страната, съобщава БГНЕС. Той също така похвали и своето временно правителство, което беше на власт между изборите в страната на 7 юни и 1 ноември. През този период партията е показала „желязна воля" срещу „чакалите", които са очаквали в страната да настъпи хаос.

За управляващата партия е традиционно лидерът да е и премиер,така че Давутоглу ще напусне и този управленски пост. Той обяви, че ще остане депутат.

Сблъсъкът на Давутоглу с най-силния човек в турската политика от последните поне 10 години почти сигурно ще доведе до край на премиерския му мандат и ще хвърли страната в политическа несигурност, коментираха източниците на агенцията. 

Тогава разговорите между двамата продължиха повече от 90 минути, като се появи информация, че са се споразумели за конгрес. Различни независими източници коментираха, че дните на Давутоглу като партиен лидер са преброени заради нарастващите различия между него и президента. 

Давутоглу е смятан за проевропейски настроен, което до голяма степен се коментира като основно различие между него и Ердоган. Двамата имат различни позиции за отношенията с ЕС, както и за отношението към критиците на властта в Турция. 

В последно време премиерът се ангажира активно и с темата за нова конституция на Турция. В не една медийна изява той обеща, че до броени месеци ще бъде представен проектът на такава, като подчерта не еднократно, че новата конституция ще е светска. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай