13:45 ч.

18.02.18

4 мин.

0

9

0

Борисов: Азербайджан е наш приоритетен партньор

от редактор |

Борисов: Азербайджан е наш приоритетен партньор

Българският министър-председател Бойко Борисов излезе с ексклузивно интервю през азербайджанската медия Trend, в която коментира редица въпроси, засягащи отношенията между България и Азербайджан, резюмирани от "Фокус".


Перспективи за задълбочаване на отношенията между България и Азербайджан
„България отдава голямо значение на отношенията си с Азербайджан и счита страната за приоритетен партньор предвид големите перспективи за развитие на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес", заяви Бойко Борисов. "Като се имат предвид силните връзкиа между нашите две страни и съществуващата правна рамка за сътрудничество, ние вярваме, че сегашното ниво на двустранната търговия не съответства на потенциала на България и Азербайджан и ние бихме искали да засилим търговските и икономически отношения, включително чрез съвместни Междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество", отбеляза министър-председателят.
Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки. "На 16 януари 2018 г., по време на посещението си в Баку, аз имах честта да участвам с азербайджанския си колега Артур Расизаде на официалното откриване на редовните полети между Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развитието на отношенията между България и Азербайджан в сферата на туризма", добави премиерът.


Ролята на Азербайджан за укрепване на енергийната сигурност в Европа
„България има интерес от изпълнението на стратегически проекти за транспортна инфраструктура на енергия като "Южния газов коридор", свързващ Европа и Азербайджан", заяви Борисов. "Високо оценяваме ролята на Азербайджан за осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България", допълни той. Министър-председателят отбеляза, че Азербайджан е не само основен източник на газ, но също така играе ключова роля в осъществяването на проекта "Южен газов коридор", който ще гарантира енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са установили силно партньорство в областта на енергетиката.
„Ярък пример за това партньорство е договорът между българската компания „Булгаргаз" и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 г.", допълни министър-председателят.
"Ние очакваме, че изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще започне през юни 2018 г.. По този начин, ще бъде гарантирана доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в рамките на втория етап на развитието на азербайджанското газово находище „Шах Дениз", - допълни Борисов.


Относно важността на Баку-Тбилиси-Карс за развитието на икономическите отношения между България и Азербайджан
Премиерът смята, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще допринесе за разширяването на икономическото сътрудничество между България и Азербайджан.
"Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен проект, който може да бъде от полза не само за Азербайджан, Грузия и Турция, но и за България и другите европейски страни", каза премиерът.
Борисов припомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно подобряване на транспортните връзки между България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.


Възможности пред азербайджанските инвеститори в България
„България има интерес да развива двустранните търговски и икономически отношения с Азербайджан и възнамерява да използва максимално възможностите за съвместни", убеден е Борисов. Той отбеляза, че въпреки отрицателните последици от световната финансова и икономическа криза България успява да запази макроикономическа и финансова стабилност.
"В България имаме най-благоприятните данъци в ЕС, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също така предприема редица допълнителни мерки за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Има голям потенциал за инвестиции в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите имоти, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичните продукти и редица други направления", заключи премиерът.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:06 · 21.02.2018
Браво Борисов.
Потребител · 23:51 · 19.02.2018
азърбейджан,та през турция,та през гърция,накрая пак с руски газ и от там,самоо вече с нови звисимости-клекнали пред русия,ама и надупени на гърчолята и ердоган,пък цената след препродаваниците почти съща,плус послушни пред съседите,бивши фанариоти и 500 години наши гости,а сме мръцнали за нещо,а ни кръцнали газа., а те пък послушници на рашата.
Потребител · 19:30 · 19.02.2018
Защо Азeрбажджан e в Eurovision?
x · 06:35 · 19.02.2018
ПРИОРИТЕТЕН ПАРТНЬОР-ДОБРЕ,НО ПРЕЗИДЕНТА ЗАЩО ОТИДЕ В ПРОРУСКА АРМЕНИЯ??!СТИКОВАЙТЕ СИ ГОСТИТО!!!АРМЕНЦИ И АЗЕРИ В МОМЕНТА СА ВЪВ ВОЙНА В НАГОРНИ КАРАБАХ.
Потребител · 16:09 · 18.02.2018
По добри са от армeнцитe,които извършиха гeноцид.
Потребител · 16:45 · 19.02.2018
@Потребител Само простак можe да напишe това.
Потребител · 15:21 · 20.02.2018
@Потребител баи ганю защо сe нeрвиш напразно,истината и такава идиот
Потребител · 16:25 · 20.02.2018
@Потребител Истината e такава ,чe има признат гeноzид срeщу армeнzитe, простако. Половината свят го e признал.
,..,, · 14:30 · 18.02.2018
,.,..,
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент