Австралийски затвор на бунт против забрана на пушенето

Австралийски затвор на бунт против забрана на пушенето | StandartNews.com

Тежко въоръжени полицаи бяха изпратени в затвора Рейвънхол край Мелбърн, след като там избухна голям бунт. Според служители безредиците вероятно са предизвикани от влизане в сила на забраната за пушене, съобщава БГНЕС.

Служителите на затвора и посетителите са евакуирани от затвора, който се намира на 20 км. западно от Мелбърн.

Комисарят по местата за изтърпяване на наказанията във Виктория Джан Шуард каза по повод на ставащото, че това е един от най-големите затворнически бунтове досега в Мелбърн. Тя допълни, че е вероятно безредиците да са избухнали поради забраната за пушене, но мярката ще продължи да се прилага. По думите й в бунта са се включили стотици затворници. Има информации за ранени при бунта. Според местни медии тежко въоръжени полицаи са влезли в затвора и използват водни оръдия за подчиняване на бунтовниците.

Кадри по местни телевизии показват затворници в един от вътрешните дворове с лица, покрити с плат, които палят огньове и чупят прозорци. Полицаи са осигурили охраната отвън на затвора, а безпилотен самолет и хеликоптер осигуряват на силите на реда поглед към обекта отгоре. Бунтът е избухнал по обяд днес. Властите не могат да потвърдят твърденията, че в бунта са се включили две банди от затворници. По-рано през деня Шуард каза, че затворническата система е "напълно готова" за забраната за пушене.

Около 84% от затворниците са пушачи според информация на правителството, което е пет пъти повече, отколкото сред останалата част от населението на Страната на кенгуруто. Мярката за забрана е била въведена за подобряване здравословното състояние на изтърпяващите наказания зад решетките. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай