Американската армия помага в Непал

Американската армия помага в Непал | StandartNews.com

Очаква се от днес самолети на американската армия да започнат да превозват спасители и хуманитарни товари за отдалечените райони на Непал. Военнотранспортен самолет C-17 на ВВС на САЩ и четири самолета с вертикално излитане и кацане "Оспри" пристигнаха снощи в Непал за подсилване на спасителните екипи.

"Присъствието им веднага ще се усети. Имаме издирвателно-спасителни екипи, които чакат да заминат за отдалечените райони, имаме хуманитарни материали, по-специално сглобяеми жилища", заяви американският бригаден генерал Пол Кенеди, който подчерта, че най-спешна е нуждата именно от сглобяеми жилища.

Подкрепата на американските военни ще бъде безценна в отдалечените райони, където все още има много ранени хора, които трябва да бъдат евакуирани.

Министърът на информацията Минендра Риджал заяви, че повечето спасителни дейности в столицата Катманду и околните райони са завършили и вече няма нужда от чуждестранни експерти.

След земетресението от 25 април 4050 спасители от 34 страни пристигнаха в Непал да помагат за издирването на оцелели, да оказват първа помощ на пострадали, да разпределят храна и други продукти.

До момента по официални данни земетресението от 25 април е взело в Непал най-малко 7276 жертви, а 14 267 са ранени. Отделно над 100 души са загинали в Индия и Китай. Сред загиналите има 57 чужденци, а 109 продължават да са в неизвестност, включително 12 руснаци и девет американци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай