Алпинистите, блокирани под Еверест, са свалени невредими

Алпинистите, блокирани под Еверест, са свалени невредими | StandartNews.com

Групата алпинисти, които след опустошителното земетресение бяха блокирани под Еверест, са били свалени с хеликоптери. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на изявление на базовия лагер. И уточни, че всички са невредими.

Общо три хеликоптера са свалили катерачите от лагер 1 над ледопада Кхумбу. Хората от втория лагер 2 са слезли до горепосочения, за да могат всички да бъдат извозени. Хубавото време е допринесло за спасителната операция.

Палатките на завръщащите се в лагера алпинисти са били отнесени от лавината. Спасителите и катерачите са заварили пълен погром, каза Ник Циенски пред медиите.

"Много от тези хора нямат нито лагер, нито палатки, нищо не им е останало. Всичко е под леда. Единственото им оборудване е това, с което слязоха от лагерите - техните раници", коментира още той.

Общо 170 души са били свалени с хеликоптерите в понеделник. Поради високата надморска височина те можеха да качват най-много по трима души. "В лагерите под Еверест няма никого", обяви във фейсбук датчанинът Карстен Лилелунд Педерсен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай