Ад при земетресение в Тайван (ВИДЕО)

Ад при земетресение в Тайван (ВИДЕО) | StandartNews.com

Поне петима души са убити и над 300 са ранени в град Тайнан в Тайван в резултат на силното земетресение с магнитуд 6,4. Трусът, с магнитуд 6,4 по Рихтер, който преди часове разтресе южната част на азиатската страна, е довел до срутването на 16-етажна жилищна сграда в град Тайнан. „Тези трима души не са показвали признаци на живот, преди да бъдат изпратени в болница", заяви Лин Куан Чен, говорител на Националната агенция по пожарна безопасност, цитиран от БГНЕС. Жертвите са мъж, жена и невръстното дете. Властите на острова съобщават за общо 4 срутили се сгради в града, но спасителните действия са съсредоточени върху високия жилищен блок, който е паднал на едната си страна.

Пожарникарите продължават да измъкват хора, заклещени от развалините на срутилата се сграда. По информация на ТАСС, до момента са спасени 123 души. АФП съобщава за 29 хоспитализирани. Не е ясно колко остават под руините. Най-малко 30 души са измъкнати от друга 7-етажна сграда. Общо в Тайнан са хоспитализирани над 100 души, отново според АФП. Има предположения, че в двете сгради може да са се намирали между 300 и 400 души, когато земетресението разтърси страната в 03,57 ч. местно време. Има опасения, че може да има 100 души под развалините.

Десетки хора бяха спасени в района на пазар за плодове и зеленчуци и от тежко пострадала 7-етажна сграда. Според японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС ранените са над 300.

Трусът изненада и поп дивата Мадона и нейния екип, които са на турне в Тайван. Нейният мениджър Гай Озри написа в Инстаграм, че всички са добре.

Според последни данни епицентърът на труса е бил на 27 километра от окръг Пиндун в югозападната част на Тайван, на 39 километра североизточно от пристанището Гаосюн - втория по големина град в страната - и на дълбочина 6,4 километра. Десетки вторични трусове бяха усетени след това. Заради бедствието беше преустановен трафикът на високоскоростните влакове.

Първоначално беше съобщено, че земетресението, ударило Тайван, е било с магнитуд 6,7 по Рихтер. После оценката бе променена на 6,4. Тихоокеанският център за предупреждение при цунами отрече възможността за възникване на разрушителна вълна. Тайван е разположен на границата между две тектонски плочи и земетресенията на острова са чести. През 2013 година, трус с магнитуд 6,3 доведе до смъртта на 4 души и множество свлачища в централната част на страната. Най-разрушителното подобно бедствие в последните десетилетия е земетресението от 1999г., при което в Тайван загиват 2400 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай