68 са потвърдените жертви от корабокрушението до Южна Корея

68 са потвърдените жертви от корабокрушението до Южна Корея | StandartNews.com

Сеул. Водолази са намерили още 13 тела от вътрешноста на ферибота, който потъна преди четири дни близо до бреговете на Южна Корея. Така потвърдените смъртни случай след корабокрушението станаха 68.

Длъжностни лица обявиха в неделя, че водолази са получили достъп до вътрешността на ферибота след три дни от неуспешни опити поради силните течения.

Близки на пасажерите влязоха в сблъсъци с полицията на остров Джиндо, съобщават местни медии.

Предположенията са, че жертвите ще са над 300 души.

Около 560 водолази участват в спасителната операция, която ускори хода си, след като водолазите си проправиха няколко подводни маршрута, използвайки въжета, водещи до преобърнатия ферибот.

Десетки разгневени близки на изчезналите пътници на кораба влязоха в сблъсъци с полицията недалеч от мястото на инцидента.

Семействата на изчезналите обвиняват правителството, че не реагира адекватно на трагедията. Роднините все още се надяват да бъдат открити оцелели, които са успели да се спасят във въздушни джобове във вътрешността на потъналия кораб. Според агенция Ройтерс обаче, надеждите за подобна развръзка намаляват.

Капитанът на кораба е арестуван. Освен това са издадени заповеди за задържането на още двама души от екипажа, съобщава местната информационна агенция Йонхап.

Арестът е следствие на появилите се коментари, че е имало възможност повече хора да бъдат спасени, ако капитантът Лий Джуун-сеок е издал заповедта за евакуация по-рано. Разследва се и информация, че корабът е направил остър завой непосредствено преди инцидента, както и данни, че капитанът е напуснал плавателния съд около 30 минути след това.

Все още не са ясни причините за потъването. Разследващите работят по версии за неправилно маневриране на кораба с рязък завой, който е изтласкал недобре захванатия товар в едната част на корпсуа и го е наклонил. Има подозрения, че капитанът е оставил управлението на съда на матрос с една година опит, но показанията на разпитаните се разминават.

Друга версия е подводна скала да е наклонила плавателния съд. Разследва се и неправилна реконструкция на кораба. През 2012 г. фирмата-собственик е купила кораба и му е добавила още каюти на три от палубите. Подобни модификации не са рядкост, но се проверява дали са направени според нормите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай