300 изчезнаха с ферибот в Корея

300 изчезнаха с ферибот в Корея | StandartNews.com

Най-малко четирима изчезнаха след потъването на кораба с ученици

Сеул. Ферибот с 459 души на борда, повечето от които ученици, се преобърна и потъна край бреговете на Южна Корея вчера, съобщи Би Би Си. До късно вчера 300 души бяха в неизвестност, а жертвите бяха поне четири. Корабът подал сигнал за бедствие сутринта в сряда и два часа по-късно бил под водата. Спасителни екипи до снощи се опитваха да намерят изчезналите хора, за някои от които се предполага, че може да са останали блокирани на кораба.

Пълният с деца кораб пътувал от северозападното пристанище Инчон до южния курортен остров Чеджу. В един момент пътниците чули силен звук като от удар, корабът спрял, наклонил се на една страна и започнал да потъва, разказват очевидци.

Към мястото незабавно се притекли на помощ спасители с лодки и хеликоптери. Вчера корейските власти съобщиха, че 164 души са спасени, а четирима са загинали. Съдбата на останалите близо 300 души бе неизвестна. Оцелелите са били откарани до близък остров, където да им бъде оказана помощ. Десетки са ранените при бедствието, съобщават корейските власти.

За около два часа фериботът почти изцяло е потънал, като само около 5% от корпуса му е останала над водата, съобщават очевидци. На снимки от мястото пък се вижда как спасители едва балансират върху наклонения корпус на кораба, преди да потъне, вадейки деца през прозорците на каютите. Част от учениците наскачали в морето, след като видели, че корабът потъва.

Снощи водолази продължиха издирването на пътници, но операцията се оказа трудна. "Има много кал в морската вода и видимостта е много ниска", обясни зам.-министърът по сигурността и публичната администрация Ли Гьон-ог.

Сред загиналите пък има член на екипажа и гимназист, който починал, след като бил спасен.

Освен пътниците, на кораба е имало и 150 автомобила.

Много от пътувалите деца са били ученици в училище в предградие на Сеул, които отивали на четиридневна екскурзия в Чеджу. Гневни родители се събраха в училището, за да искат отговор какво се е случило с децата им.

"Ще се опитаме да разберем причината за инцидента, след като приключат спасителните операции", обясни Ли.

Очевидци: Чу се адски шум

"Всичко беше наред и изведнъж корабът направи "Бум" и се чу звук на падащ багаж", разказва пътничката Ча Юн-ок, която била на палубата, за да прави снимки по време на трагедията. "От радиоуредбата съобщиха на хората да останат на местата си. Тези, които останаха, сега са блокирани", каза още тя.

Ученикът Лим Нюн-мин пък разказа пред корейска телевизия, че скочил във водата със спасителна жилетка, заедно със свои приятели, и доплували до най-близката спасителна лодка. "Докато фериботът се люлееше, всички се блъскахме един в друг", разказва Лим. В океана било много студено, добавя ученикът. "Бързах много, мислех си, че искам да живея", добавя младежът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай