Зика стресна и кенийците

Зика стресна и кенийците | StandartNews.com

Испания също обмисля бойкот на игрите в Рио

Едни от най-силните атлети в света - кенийските, може и да не стигнат до Рио, стана ясно вчера. Африканците са притеснени от вируса Зика и може да спрат състезателите си за Олимпиадата. "Очевидно е, че няма да рискуваме живота им, ако става въпрос за епидемия в големи размери", обяви пред "Скай спорт" президентът на Олимпийския комитет на Кения Кипчоге Кейно.

В същото време стана ясно, че и участието на испанците е под въпрос. Шефът на Олимпийския комитет в страната Алехандро Бланко обяви, че иска гаранции от МОК, организаторите и Международната здравна организация, за да пусне атлетите в Рио. "Зика е проблем за атлетите и хората, които ще ги придружават. Трябва да знаем какви рискове съществуват. Какви превантивни мерки трябва да се вземат и къде ще бъдат лекувани заразените, ако евентуално има такива. Трябва да има отговори на всички въпроси, а не да се мълчи", категоричен бе Бланко. Испания има общо 131 медала от летни олимпийски игри. От Лондон иберийците си тръгнаха с 3 златни, десет сребърни и четири бронзови.

Както е известно, вече няколко страни обявиха, че няма да се сърдят на атлетите си, ако обявят, че не искат да се състезават в Рио - САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай