Жената на Матийн знаела за клането

Жената на Матийн  знаела за клането | StandartNews.com

Съпругата на стрелеца от Орландо Омар Матийн - Нур Салман, знаела за престъпните намерения на мъжа си, но не предупредила полицията. Сега тя може да бъде съдена за бездействието си, съобщи Би Би Си, като цитира властите в града.
Салман е разпитвана няколко пъти след стрелбата, но още не е решено дали да бъде обвинена като съучастник, не е и арестувана. Това обаче сигурно ще стане, защото разкрила, че знаела за намеренията на съпруга си. Според запознати Салман казала на следователите, че се опитвала да разубеди Матийн да не напада гей клуба "Пулс", но не успяла. По-рано тя пътувала с него дотам, както и до оръжеен магазин. Според друга информация Матийн дори се обадил на жена си от клуба по време на атаката.

Междувременно оцелели при трагедията разказаха, че нападателят настоявал САЩ да спрат да бомбардират Афганистан, докато убивал жертвите си. Една от ранените разказва, че тя и околните чули как Матийн звъни на спешния телефон 911 и обяснява, че една от причините, поради които действа така, е, че иска Америка да престане да бомбардира неговата страна. "После той се обърна директно към нас и попита дали сред нас има цветнокожи", допълва свидетелката Пешънс Картър, която самата е цветнокожа. Матийн казал, че няма проблем с цветнокожите и ги пощадил, докато убивал други жертви.

Приятел на Матийн пък разказва пред в. "Дейли Мейл", че нападателят имал голямо желание да стане полицай още като ученик. Той неколкократно кандидатствал и участвал в курсове за обучение на полицаи, но така и не успял да завърши и да се реализира като служител на реда. Приятелят му предполага, че мотивът на Матийн бил да разбере в детайли работата на полицията и да организира още по-успешно терористично нападение.

Американците се запасяват с автомати

Огромен ръст на продажбите на автоматични оръжия се наблюдава в САЩ след убийството на 49-ата души в Орландо в събота, съобщават местните медии. На особен интерес се радват автоматичните пушки AR-15, с каквато бе извършено престъплението. Причината е, че много хора се страхуват този тип оръжия да не бъдат забранени. Онлайн търговец на оръжие пък твърди, че в дните след стрелбата е получил заявки за 15 000 такива пушки.

Междувременно се оказа, че почти всички лица, заподозрени в тероризъм в САЩ, могат да получат разрешително за оръжие. Тази година от 244 поискали такъв документ 91% са го получили.

Джихадисти щурмуват Европа с лодки

Две групи терористи на "Ислямска държава" са били изпратени преди десетина дни от Сирия с лодки към Гърция и Турция, за да достигнат Белгия и Франция, където да нанесат нови удари. Това съобщават белгийски медии, като се позовават на местните спецслужби.

Уточнява се, че терористите вече са се снабдили с необходимите оръжия и са в готовност да се разпределят в групи по двама в деня на атентатите, който остава неизяснен. Техните цели са голям търговски център, закусвалня, болници, места за забавления и търговски улици, посолства, гари и пристанища, хотели и др. Белгийската служба за оценка на заплахите е изпратила писмо до общините да бъдат в готовност да отменят обществени събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай