Започна визитата на Столтенберг в САЩ

Започна визитата на Столтенберг в САЩ | StandartNews.com

Столтенберг обсъди с Обама плановете за сдържане на Русия в Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна вчера с президента на САЩ Барак Обама в рамките на четиридневна официална визита. По време на срещата в Белия дом Обама потвърди ангажимента на САЩ към НАТО и европейската сигурност.

"НАТО продължава да бъде основен елемент, крайъгълният камък на нашата колективна отбрана и политика за сигурност на САЩ ... Съюзниците ни от НАТО трябва да са спокойни, че за нас член 5 означава нещо и ние ще се придържаме към ангажимента си", заяви Обама.

По време на визита на генералния секретар на НАТО във Вашингтон ще бъдат ще бъдат обсъдени с ръководството на САЩ борбата с тероризма и реализацията на политиката на алианса по „отбрана и сдържане" в Европа, под които се подразбира на първо място противопоставянето на Русия.

Посещението на генералния секретар на алианса „подчертава важното значение, което САЩ придават на трансатлантическото партньорство, чието въплъщение е НАТО, и това, че промените в Северноатлантическия алианс в съответствие с променящите се стратегически условия ще гарантират поддържането на световния ред и ще насърчат интересите на САЩ и всички членове и партньори на НАТО", отбелязаха от Белия дом.

На свой ред представител на алианса съобщи, че генералният секретар на НАТО и американският президент ще „обсъдят актуалните предизвикателства в сферата на сигурността и отговорът на НАТО на тях".

Очаква се по време на визитата си в САЩ Столтенберг да се срещне също и с членове на Конгреса и да посети военни учения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай