Военните поискаха ядреното куфарче от Тръмп

Военните поискаха ядреното куфарче от Тръмп | StandartNews.com

Ръководителят на Стратегическото командване на САЩ, генералът от ВВС Джон И. Хайтън не е съгласен президентът Доналд Тръмп да използва както си иска "ядреното куфарче". Генералът заяви на форум по въпросите на сигурността в канадския град Халифакс, че ще се противопостави на недопустима и незаконна заповед на президента Доналд Тръмп за ядрен удар, съобщи електронното издание на в. "Торонто стар".

Според телевизия Си Би Ес Нюз Ген. Хайтън вече е информирал президента за своето непреклонно решение.

"Дадох съвет на президента, че ако той ме попита какво да правим и ако става дума за ядрен удар, аз ще кажа, че това е незаконно и че трябва да помислим за други варианти на действие. Това според мен не е чак толкова сложно.", обясни ген. Джон Хайтън. Той обасни, че да не се изпълни заповед на президента, който е върховен главнокомундвущ на въоръженте сили на САЩ, е подсъдно. Но генералът казва, че в подобна ситуация могат да се намерят и аргументи, които да мотивират отказа му за извършване на ядрен удар.

Същевременно шефът на Стратегическото командване на САЩ посочи, че Атомните подводници, стратегическите бамбардировачи и балистичните ракети на въоръжение в САЩ се нуждаят от модернизация.

Политически наблюдатели смятат, че изявлението на ген. Хайтън за ядрен удар хвърля светлина върху проблема със Северна Корея, която създава ракети и върви към целта да се сдобие с ядрено оръжие. То е вероятно е продиктувано от тревогата сред американските военни, че президентът Тръмп може да предприеме неприемливи от тях военни действия срещу Северна Корея с опасни последици за САЩ и за света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай