Венецуела протестира и на Възкресение

Венецуела протестира и на Възкресение | StandartNews.com

Каракас. Сблъсъци между полицията и протестиращите белязаха Великден във Венецуела. Демонстрациите бяха под мотото за "Възкресение на демокрацията". Маскирани демонстранти палиха портрети на президента Николас Мадуро и хвърляха петролни бомбички към полицията. Силите за сигурност отвърнаха със сълзотворен газ и водно оръдие. Шествието започна с възстановка на кръстния път на Исус Христос в знак на страданието на народа.

Над 40 души са загинали от началото на протестите на 4 февруари. Всичко започна от студентки искания за повече сигурност в западния град Сан Кристобал, след като студентка бе изнасилена в университетски кампус. След грубата реакция на властите към демонстрациите, те се разпространиха и в други градове, вече с протест срещу репресиите. Когато правителството реагира с още арести и прояви на сила, протестът стана политически и социален, хиляди хора излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от управлението на Мадуро, от голямата годишна инфлация в страната (57,3%), недостига на стоки от първа необходимост, както и с настояване за освобождаването на задържани опозиционни дейци.

Бяха организирани и контрапротести в подкрепа на правителството, като участниците бяха облечени в червено - цветът на революцията на Симон Боливар. Поддръжниците на властта гориха портрета на опозиционния лидер Енрике Каприлес.

Тази седмица се навърши една година от управлението на Николас Мадуро. Той наследи дългогодишния президент Уго Чавес след неговата смърт.

"Ще продължа да изпълнявам клетвата си към народа. Никой няма да ни отнеме правото да бъдем щастливи, свободни и независими", написа Мадуро в Туитър. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай