Върховният съд блокира план на Обама за климата

Върховният съд блокира план на Обама за климата | StandartNews.com

Върховният съд на САЩ блокира план на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и по-конкретно за намаляване въглеродните емисии от електроцентралите.
През август 2015 г. Обама разкри план за борба с климатичните промени. Тогава той заяви, че до септември 2016 г. щатите трябва да прокарат своите планове за изпълнение на целта да се намалят емисиите с 32%, под нивата от 2005 г. 27 щата обаче оспорваха плана пред съда с аргумента, че престъпва правомощията на Агенцията за защита на околната среда и ненужно ще засегне бизнеса и пазара на труда. Върховният съд реши, че новите указания трябва да бъдат спрени до разрешаването на правните възражения. На по-долна инстанция Апелативният съд на САЩ в Окръг Колумбия ще изслуша страните по случая през юни, а по-късно Върховният съд може да вземе сам решение по казуса.

Белият дом смята, че с плана всяко домакинство ще спести средно по $85 годишно от сметки за ток до 2030 г. Отделно ще се увеличи производството на електроенергия от възобновяеми източници.

В същото време Обама представи мащабен нов план за киберсигурност, който е на стойност 19 млрд. долара, съобщи сайтът DailyDot. Планът предвижда серия мерки и промени, които да подобрят киберсигурността на САЩ. Сред тях е създаването на федерален координатор между правителството и бизнеса, който да помага за реализирането на общите инициативи в сферата на киберсигурността. Планът предвижда и инициативи за мотивирането на повече студенти да изберат кариера в киберсигурността. Освен това ще се потърси финансиране от Конгреса за обновяване остарелия хардуер в институциите, който изостава много от модерните стандарти. Ще се въведе и нов метод за сертифициране на интернет устройствата като сигурни. Предвижда се и създаването на федерален съвет за личните данни, който да преглежда как правителството съхранява и анализира данните на хората. Ще се създаде нов ръководен пост по информационна сигурност и комисия за подобряване на националната киберсигурност. Обама иска Конгресът да отпусне $19 млрд. за бюджета на фискалната 2017 г., което е с 35% повече спрямо одобрената сума за сегашния бюджет. 3,1 млрд. са предвидени за обновяването на остарелия хардуер и унифицирането му. Това включва и подобряване методите за достъп до системите, които трябва да станат още по-сигурни. Други 62 млн. са отделени за стимулиране на университетски програми за киберсигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай