Вълна от протести в 37 US щата (ОБЗОР)

Вълна от протести в 37 US щата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Двама агенти на ФБР ранени в Сейнт Луис, масови арести

Втора нощ във Фъргюсън продължиха масовите безредици, предизвикани от решението на съда да не повдига обвинение срещу полицая, застрелял през август 18-годишния чернокож младеж Майкъл Браун. Американските медии изчислиха, че бунтовете са обхванали 37 от общо 50-те щата на САЩ. Най-многочислени бяха протестите в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Атланта, Лос Анджелис и Сан Франциско. Двама агенти на ФБР бяха простреляни в окръг Сейнт Луис, щата Мисури, но опасност за живота им няма. Стрелбата станала рано в сряда сутринта. Според местен полицай агентите са ранени при изпълнение на служебните задължения, докато реагирали на сигнал за барикадирал се в дома си човек. Не е ясно обаче дали стрелбата е свързана с безредиците във Фъргюсън. В Сейнт Луис, предградие на който е Фъргюсън, протестиращите блокираха за няколко часа централни улици, автомобилния път и моста над река Мисисипи, свързващи града с щата Илинойс. Протестиращите хвърляха по полицаите твърди предмети и бутилки с урина.

Демонстранти подпалиха полицейска кола пред кметството. Полицията бързо потуши пожара и арестува 44 души. След това с високоговорители полицаите призоваха демонстрантите да се изтеглят от улиците на Фъргюсън, за да не бъдат задържани. Губернаторът на Мисури Джей Никсън съобщи, че повече от 2200 военнослужещи от Националната гвардия са разположени спешно край град Фъргюсън, за да реагират в случай на нови размирици. "Животът и собствеността на хората трябва да бъдат опазени. Тази община заслужава да има мир", каза кметът Никсън на пресконференция. Той съобщи, че още стотици полицаи ще бъдат разположени в самия град. Междувременно президентът Барак Обама заяви, че не може да бъде оправдано насилието, подпалването на сгради, коли и разрушаването на собственост. Такива деструктивни действия са престъпление и отговорните за това трябва да си понесат вината. Обама призова страните, наскърбени от събитията във Фъргюсън, да работят заедно за постигане на промяна. Случаят във Фъргюсюн извади наяве проблем, съществуващ в цялата страна, призна Обама.

Полицаят стрелец няма угризения на съвестта

Дарън Уилсън - 28-годишният полицай, убил невъоръжен чернокож младеж в американското градче Фъргюсън, заяви, че съжалява за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун, но не чувства угризения на съвестта. В интервю за телевизия Ей Би Си Уилсън заяви, че само си е вършел работата. На въпрос дали би постъпил по друг начин, ако пак изпадне в такава ситуация, полицаят отвърна: "Категорично не". Той подчерта, че се е уплашил за живота си и е действал единствено с цел самоотбрана.

Дама не иска да оглави Пентагона

Мишел Флорной, основният претендент да замени подалия оставка министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, се оттегли от надпреварата за поста, съобщи "Форин полиси". Така Флорной усложнява едно от най-важните решения, които президентът Барак Обама трябва да вземе през втория си мандат. Флорной, съосновател и изпълнителен директор на Центъра за нова американска сигурност, щеше да бъде първата жена, която поема този пост. От центъра съобщиха, че Флорной е казала, че ще остане на поста в института и че е поискала Обама да я изключи като вариант да замени Хейгъл. Тя подчертала пред борда на института, че здравословни проблеми в семейството й са помогнали да вземе това решение и фактът, че две от децата й влизат в колеж през следващите две години. Така за поста остават следните спрягани имена: Аштън Картър, бивш зам.-министър на отбраната, и сенатор Джак Рийд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай