Ваксина срещу Ебола дава надежда за справяне с болестта

Ваксина срещу Ебола дава надежда за справяне с болестта | StandartNews.com

Експериментална ваксина ZMapp срещу Ебола е дала положителни резултати при изпитанията върху животни. Това съобщиха канадски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Осемнадесет маймуни макаки са били заразени с Ебола по време на изследването. Всички са оздравели след приемане на ваксината, включително онези, при които болестта била в доста късна фаза. Тези добри резултати са дали надежда на лекарите за създаване на лекарство срещу смъртоносната болест.

До момента 1 550 души са починали в следствие на коварната болест, която се разпространи в няколко страни от Западна Африка - Гвинея, Либерия, Сиера-Леоне, Нигерия и Сенегал. При около 25%-90% от случаите се стига до смърт.

Междувременно стана ясно, че Китай е одобрила производство на ваксина срещу болестта, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация на Централната китайска телевизия.

Институтът по микробиология и епидемиология към Военномедицинската академия на китайската армия е разработил медикамента JK-05 още преди пет години. Ваксината също е била изпробвана върху животни и е дала добри резултати.

Ръководителят на групата от учени, разработила ваксината Ван Хунцюян обаче уточни, че ваксината ще се използва само в крайни случаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай