В САЩ има повече убити в училище, отколкото на война за 2018 г.

В САЩ има повече убити в училище, отколкото на война за 2018 г. | StandartNews.com

През 2018 г. повече американци са загинали при стрелби в училища, отколкото на военна служба. Това се казва в коментар на вестник „Вашингтон пост" по повод на поредната трагедия, разиграла се в училището на град Санта Фе, щат Тексас.

От 1 януари до 18 май в резултат на 16 различни инцидента със стрелба в училища са загинали 29 ученици и преподаватели. За същия период загубите на Пентагона – както военни, така и невоенни – са 13 души. На 15 март при катастрофа на вертолет в Западен Ирак са загинали 7 души, включително трима офицери.

На 18 май в Санта Фе 17-годишният ученик Димитриос Пагуртис откри огън в своето училище, убивайки 9 ученици и 1 преподавател. Много са ранените при стрелбата.

Американският президент Доналд Тръмп нареди да се спуснат наполовина знамената на всички американски правителствени сгради в страната и чужбина в знак на траур. Престрелките в американските училища „продължават прекалено дълго, много десетилетия", заяви той в Белия дом.

След един от поредните трагични случаи със стрелба в щатско училище, президентът шокиращо предложи учителите да влизат въоръжени в клас.

На 24 март „Вашингтон пост" публикува анализ за стрелбите в американските училища. От 1999 г. до деня на публикацията над 187 хиляди учащи се в 193 учебни заведения са се сблъскали с насилие по време на занятия. В страната ежегодно средно 10 училища стават арена на убийства с използването на огнестрелно оръжие, подчертава изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай