US сонда ще кръжи около Марс

US сонда ще кръжи около Марс | StandartNews.com

След близо 1-годишно пътуване и изминати 700 млн. км американската сонда Maven влезе в орбита около Марс, съобщи НАСА. Сега започва същинската работа на мисията, която струва 671 млн. долара. В следващите 6 месеца ръководителите на полета ще регулират височината, на която ще работи сондата, и ще проверят научната апаратура. След това Maven ще започне да взема проби от горните слоеве на атмосферата на Марс. Тя ще работи от орбита, няма да каца на планетата.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution - Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс) бе изстреляна на 18 ноември 2013 г. Това е първата мисия, която ще изследва марсианската атмосфера и как се е променяла в историята на планетата. С помощта на 9 уреда учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо от плътна и влажна Марс се е превърнала в толкова рядка и суха. Учените предполагат, че вероятната причина е слънчевият вятър. Те ще наблюдават какво става, когато той и други заредени частици се сблъскват с горните слоеве на марсианската атмосфера и ги отнасят.

Като изследват атмосферата, специалистите се надяват да научат за участвалите в явлението процеси и след това да използват компютърни модели, за да разберат какво се е случило в миналото. В крайна сметка те искат да знаят дали на Марс е имало условия, за да еволюира живот. Другата важна задача, поставена от НАСА на Maven, е да поддържа връзка с двата марсиански роувъра, които продължават мисията си. Продължителността на мисията на Maven е поне 1 г. Ако горивото бъде изразходвано внимателно обаче, апаратът може да издържи и 10 години - почти цял слънчев цикъл.

В същото време стана ясно, че първият индийски космически апарат "Мангалиан", който миналия декември успешно пое към Марс, ще достигне орбитата на планетата утре. Днес индийските учени извършиха успешни тестове на основния двигател на апарата и направиха корекция в курса. "Мангалиан" ще измине общо 680 млн. км, уточни Индийската организация за космически изследвания (ИСРО). При успех мисията на стойност 74 млн. долара ще е първата, навлязла в орбитата на Марс от първия си опит, и ще подобри позициите на Индия в световната космическа надпревара.

"Мангалин" бе изстрелян на 5 ноември 2013 г. Основната цел на полета е да бъдат тествани космическите възможности на Индия за бъдеща пилотирана марсианска програма. Апаратът ще събере също научна информация за атмосферата и повърхността на планетата. "Мангалин", който тежи 1350 кг, ще търси метан в атмосферата на Марс и ще изучава повърхностните характеристики и минералната структура на планета. Той ще направи Индия четвъртата космическа сила в света след САЩ, Европа и Русия, които имат апарати, изследващи Марс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай