US фирми се целят в енергетиката на Украйна

US фирми се целят в енергетиката на Украйна | StandartNews.com

Шеврон иска дял в газопреносната мрежа, до края на годината ще има приватизация

САЩ проявяват голям интерес към енергетиката на Украйна и не липсват доказателства за това. Поредният пример е среща между енергийния министър на Украйна Юрий Продан и зам.-министъра на енергетиката на САК Уилям Браян, съобщава БГНЕС.

Двамата са обсъждали енергийната сигурност, включително работата на въгледобивните предприятия в сегашните условия на военни действия в Донбас и възможностите за продължаване на сегашните преговори за доставка на природен газ от Русия за Украйна. Според украинското министерство на каменовъглената промишленост американската страна е готова да сподели своя опит за работа в кризисни условия и да изпрати свои специалисти за работа в Украинския антикризисен енергиен щаб.

Ден по-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че американският енергиен гигант "Шеврон" проявява интерес към дял в газопреносната мрежа в Украйна. В Киев вече бе приет закон, според който в управлението на системата ще бъдат допуснати американски и европейски компании.

Търг за това трябва да бъде проведен до края на годината, съобщи по-късно днес Продан. "Ускоряваме работата по подготовката на търга. В момента работим за разделянето на основните газопроводи и подземни хранилища на две компании. Мисля, че бихме искали да приключим подготовката за търга до следващата година", посочи Продан пред репортери в Киев. Той добави, че в началото на септември ще бъде организирана конференция, на която да бъдат представени на европейските и американските компании плановете за реформиране на газопреносната система.

Киев зове към пестене на тока

От днес украинското правителство започва информационна кампания "Енергийна независимост", чиято цел е осведомяването на гражданите за необходимостта от пестене на ток и природен газ. За кампанията ще бъде използвана както реклама, така и пряко осведомяване на населението, бизнеса и властите на всички нива. Гражданите се призовават да заменят газа с други енергийни източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай