Убежището за Асанж в Еквадор е за неопределен срок

Убежището за Асанж в Еквадор е за неопределен срок | StandartNews.com

Кито. Еквадор удължи за неопределен срок предоставеното политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж.

"Оставяйки верни на традицията за защита правата на човека, в частност жертвите на политическо преследване, Еквадор удължава за неопределен срок действието на своя ангажимент да защищава свободата и живота на гражданина Джулиан Асанж", се казва в съобщение на еквадорското правителство, цитирано от БГНЕС.

Асанж вече трета година се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той не може да го напусне, тъй като британските власти моментално ще го арестуват и предадат на Швеция, където австралиецът е търсен за разпит по 6 обвинения в сексуални престъпления.

Асанж е обвинен в изнасилването и сексуален тормоз над две жени, когато той бил в Швеция през 2010 г. Основателят на "Уикилийкс" отхвърля категорично обвиненията. Срещу него е издадена европейска заповед за арест. САЩ също искат Асанж, за да го изправят пред съда.

Преди ден шведският Апелативен съд отхвърли иска на Асанж заповедта за задържането му да бъде отменена. Тъкмо поради тази причина Еквадор удължи за неопределен срок предоставянето на политическо убежище на основателя на "Уикилийкс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай