Тръмп не бърза с решение за военен удар в Сирия

Тръмп не бърза с решение за военен удар в Сирия | StandartNews.com

САЩ все още не са взели окончателно решение за военен удар в Сирия. Това съобщиха от Белия дом на фона на спекулациите, че до броени часове може да започне военна операция на Западните сили срещу режима в Дамаск.

Белият дом заяви, че президентът Доналд Тръмп не е представил конкретни времеви рамки за действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия.

Коментарът дойде малко след съобщение на американския държавен глава в Туитър. В него той предупреждава Русия, да се готви, защото новите "умни" американските ракети идват към Сирия. Малко по-късно обаче, говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че всички опции все още са на масата и че президентът в момента ги преценява.

Според източници на Си Ен Ен президентът Тръмп провежда консултации по този въпрос със съюзниците на САЩ. Сред тях най-активни са разговорите с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Великобритания Тереза Мей.

Официални лица доверяват, че предстои да се постигне договореност за мащаба и сроковете на ответните действия. Възможно е нанасянето на ответни удари да не започне до края на седмицата.

Сандърс каза, че Тръмп смята Русия и Сирия за отговорни за химическата атака в Дума, Сирия.

Русия също се готви за подобен сценарий. Руският флот изтегли корабите си от военоморската база Тартус в Сирия, а американския самолетоносач "Хари Труман" отплава от пристанището Норфолк във Вирджиния към Персийския залив.

"Знаем, че конвой от американски бойни кораби, начело със самолетоносача "Хари Труман" са се насочили към Персийския залив и ще пристигнат там приблизително в началото на май", заяви руският генерал-лейтенант Виктор Познихир, зам. началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия.

"Това е обичайна практика за разполагане на американските военноморски сили в този регион. Наблюдаваме внимателно ситуацията, която се развива около Сирия."

В същото време британският вестник "Таймс" съобщава, че британските ВВС в Кипър са в пълна бойна готовност за да нанесат удар по позиции на правителствените войски в Сирия. Освен това от флота обявиха, че британски ядрени подводници са пратени в близост до бреговете на Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай