Трагедия в родилна болница в Мексико

Трагедия в родилна болница в Мексико | StandartNews.com

Мексико. Най-малко две жертви - жена и дете, взе мощна експлозия на газ в родилна болница в столицата на Мексико в четвъртък, съобщиха световните медии. При взрива са пострадали 54 души, включително и 22 деца, като осем от ранените са в тежко състояние.

Най-вероятната причина за експлозията е камион с газ, който е бил паркиран пред лечебното заведение. Той носи логото на националния газов доставчик „Gas Express Nieto".

Няколко бебета са открити живи тази сутрин при продължаващата спасителна операция. Девет новородени по спешност бяха прехвърлени в друга болница. Спасителни екипи претърсват за оцелели развалините на разрушените части на сградата. Червеният кръст е предоставил общо 23 линейки и повече от 40 спасители за овладяване на ситуацията. Те са транспортирали девет бебета до съседни болници, на много други е оказана първа помощ, след като са били порязани от летящи парчета стъкла.

„Трябва да проведем безопасно евакуиране, тъй като много от хората в сградата са бебета, които са били в креватчетата си", каза кметът на Мексико Мигел Ангел Мансера. Той допълни още, че ранените не са в критично състояние и са били преместени в друга болница. Според Мансера близо 40% от болницата е била разрушена.

Не е ясно какво е причинило експлозията на камиона, превозващ пропан-бутан. Цистерната е зареждала резервоарите на кухнята на болницата, когато газта започнала да изтича. Шофьорът и още един работник се опитвали в продължение на 15 минути да отстранят повредата, когато камионът избухнал.

Болницата, в която стана експлозията, се намира в югозападните покрайнини на столицата Мексико. Тя е държавно лечебно заведение, открито през 1993 г.

През последните години в Мексико газови експлозии взеха десетки жертви. През февруари 2013 г. 37 души загинаха в централата на енергийната компания „Пемекс" след взрив на газ в мазето на сградата. През май същата година контейнер се отскубна от камион на магистрала край столицата и възпламени къщи и коли в близост, при което загинаха 25 души. Миналата година теч на газ причини експлозия в търговски център в североизточната част на страната, при което имаше три жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай