Тероризмът заплашва повече Европа, а не САЩ

Тероризмът заплашва повече Европа, а не САЩ | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама смята, че  има сериозна опасност терористични нападения от мащаба на тези в Париж и Брюксел да се повторят. Той обаче вярва, че опасността от тероризъм е по-голяма за Европа, отколкото за Щатите. 

"Това се дължи преди всичко на работата, която вършат американските спецслужби за предотвратяване на атентати, и на факта, че мюсюлманска общност в Америка е по-сплотена от европейската", обясни Обама виждането си. И допълни: "Повечето мюсюлмани в САЩ се смятат за американци, докато повечето мюсюлмани в Белгия например не се смятат за белгийци".

В интервю за CNN, цитирано от БНТ, президентът сподели, че след операцията преди пет години за ликвидиране на водача на Ал Каида светът  е не станал по-безопасен - не на последно място заради активността на различни екстремистки групировки. 

"Идеологията на тероризма не е умряла, светът все още е опасен. Днес в Близкия изток до известна степен цари по-голям хаос, но това не е пряко свързано с Бин Ладен, а със събитията, наречени "Арабската пролет", уточни Обама. Той подчерта, че ликвидиране на Бин Ладен е било важно, понеже е имало символично значение - показало е, че САЩ винаги ще наказват тези, които извършват терористични нападения на тяхна земя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай