Световните лидери "са стреснати" от Тръмп

Световните лидери "са стреснати" от Тръмп | StandartNews.com

Световните лидери са разтревожени от вероятността Доналд Тръмп да стане републиканският кандидат за президент, каза Барак Обама в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Япония, съобщават ДПА и БТА.

Пред журналисти президентът на САЩ заяви, че "те са стреснати (от Тръмп) и основателно", защото много от неговите предложения показват или "непознаване на световните дела или пренебрежение, или стремеж да си в Туитър и в новините".

Тръмп, който беше в щата Северна Дакота, отхвърли критиката на президента демократ и каза, че за САЩ е от полза, когато "стряска" други страни.

"Много държави в нашия свят, нашия прекрасен свят, са злоупотребявали с нас", заяви той. И добави: "Ако те биват стряскани по приятелски начин, това е нещо хубаво, а не лошо".

Милиардерът на свой ред разкритикува Обама, че докато е в чужбина, критикува свои вътрешнополитически опоненти и каза, че американските политици обикновено се въздържат да правят това.

Тръмп заяви, че ако влезе в Белия дом, ще въведе промени в управлението на енергетиката, при което ще обръща внимание и на опазването на околната среда, предаде Ройтерс.

В реч в град Бисмарк, щата Северна Дакота, пред конференция по добива на петрол претендентът за кандидатпрезидентската номинация на републиканците каза, че неговата евентуална администрация ще разработи енергиен план под мотото "Америка на първо място". И че установяването на енергийно господство на САЩ ще бъде обявено за елемент от американската външна политика и нейна стратегическа цел. По думите му федералните власти ще използват приходите от производството на енергия за обновяване на инфраструктурата на страната. Той отбеляза, че примерът на щата Северна Дакота показва как проучванията в сферата на енергетиката създават просперитет.

Тръмп атакува енергийната политика на досегашната администрация, като заяви, че президентът Барак Обама е направил всичко възможно, за да съсипе въгледобивната индустрия на САЩ и че през мандата му е останал неразработен енергийният потенциал на САЩ. Според нюйоркския магнат Обама се стреми страната да стане зависима от други държави в енергетиката.

Републиканецът каза, че ще отмени плана на сегашния президент демократ за климата и водното регулиране и "ще убие" споразумението за климата от Париж, но декларира, че ще обръща "подобаващо внимание на рационалните екологични опасения". Той подчерта, че ако бъде избран за президент на САЩ през ноември, ще одобри предложението за петролопровода "Кийстоун" между Канада и САЩ, койтто проект бе осуетен от Обама.

Ситуацията в добива на енергия ще се влоши още повече, ако Хилари Клинтън стане президент, и тя би "ескалирала войната" срещу американските работници, продължи Тръмп. Той се закани, че ако влезе в Белия дом ще отмени всички действия на изпълнителната власт, унищожаващи работни места. Трябва да бъде направена реформа в социалната система, така че търсещите работа да се набират от бюрата за безработни, а не от имиграционните служби, каза Доналд Тръмп пред конференцията "Уилисън бейсън петролиъм" в Бисмарк, Северна Дакота.

Становища на Доналд Тръмп за енергетиката се различават напълно от позициите на неговите конкуренти от Демократическата партия Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, които са за рязък завой към технологиите за експлоатация на възобновяеми енергийни източници, както и за борба с климатичните промени, отбеляза Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай