Свършва водата на Калифорния

Свършва водата на Калифорния | StandartNews.com

Щатът изнемогва в сушата на хилядолетието, Обама отпуска $135 млн. помощ

Пролетта в Калифорния все повече заприличва на лято и то на необикновено знойно. Рекордно горещата вълна, която за четвърта поредна година "удря" най-големия и най развития икономически щат на САЩ, е определена от учените като "най-тежката суша за хилядолетието". Повече от месец тя мъчи жителите на Калифорния.

Президентът на САЩ Барак Обама нареди на щата да се предостави спешна помощ от 135 милиона долара от федералното правителство във Вашингтон, за да се справи с най-сериозната суша за последните сто години. "Случващото се в момента в Калифорния има колосално значение за всеки жител на САЩ. От него зависят цените на хранителните продукти", заяви държавният глава.

100 милиона долара ще бъдат предоставени на калифорнийските фермери, за да могат те да закупят храна за животните си. За най-силно пострадалите населени места са предвидени допълнително още 35 милиона долара.

Щатът е изправен пред катастрофално природно бедствие, съобщава кореспондент на Би Би Си. Сушата продължава вече четвърта година и няма изгледи за приключване. А учени от НАСА прогнозират, че водните запаси могат да се изчерпат само в рамките на една година.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун още преди месец въведе задължителен режим на водата на фона на опасно ниските равнища на язовирите. Целта е да се намали консумацията на вода в щата с една четвърт. Около 50% от водата, използвана в населените места, е употребявана извън домовете. Затова на жителите на щата бе забранено да поливат зелените си ливадки около къщите. За нарушителите на наредбата се налагат глоби до 500 долара на тези, които са хванати да хабят вода, а градските служби ще бъдат глобявани до 10 000 долара, ако не спазват ограниченията. Освен това един от най-големите калифорнийски снабдители на вода планира от юли да намали с 15% количеството на доставките си за над десетина градове и служби с 19 милиона потребители. Същевременно се води широка разяснителна работа за необходимостта от пестене на вода и за това как да се ползват водните източници по най-икономичен начин.

"Петно" в Тихия океан води до климатични промени

Експерти твърдят, че най-горещите пролетни дни в Калифорния, предизвикващи невижданата суша, са само част от дългосрочна тенденция на затопляне, до голяма степен причинена от човешката дейност. Тази тенденция увеличавала вероятността от нови суши, които ще са поне толкова лоши, колкото е сегашната в Калифорния. Причината е комбинацията от топло и сухо време, което изсушава почвата, топи бързо снеговете и изчерпва запасите от вода. Но други учени смятат, че причината за необикновеното затопляне и последвалата го невиждана суша в Калифорния се крие в едно голямо "петно" от вода с по-висока температура, заформило се в Тихия океан през 2010 г. Тогава то е било далече от бреговете на Калифорния. През последните четири години обаче петното значително се е приближило до бреговете на щата. Затоплянето на крайбрежните води на океана ще продължи и в бъдеще. Във връзка с това климатът ще продължи да се променя в неблагоприятна посока, категорични са учените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай