Стрелецът от Отава отскоро мюсюлманин

Стрелецът от Отава отскоро мюсюлманин | StandartNews.com

Майкъл Бибо се страхувал, че дяволът го преследва, има 13 присъди

Мъжът, който уби войник близо до канадския парламент в Отава и гърмя в сградата, след което бе застрелян от полицията, не много отдавна е приел исляма.

Майкъл Зехаф-Бубо, на 32 години и с баща либиец, който създаде невиждана паника в столицата на Канада, а полицията в продължение на няколко часа се страхуваше, че има и други нападатели в сградата, също неотдавна се е простил с паспорта си, посочва АФП. Причината е, че службите за разузнаване са го смятали за "високорисков пътник", заявили канадски длъжностни лица пред в. "Глоуб енд мейл".

Подобно на мъжа, който миналата седмица уби с колата си военнослужещ в предградие на Монреал и който също скоро бе приел исляма, Зехаф-Бибо е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната. Това нападение, определено от канадското правителство като терористичен акт, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада.

Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак. Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на "средна".

Бибо е бил стар "клиент" на канадското правосъдие и е съден по поне 13 обвинения, съобщава в. "Дейли мейл". Той имал спокойно детство и учел в частни училища, но въпреки това поел по грешния път и станал познайник на полицията. Според негови познати той може да е имал и психични проблеми.

Нападателят бил роден в Квебек и израснал в градчето Лавал, северно от Монреал. Майка му е високопоставена служителка в имиграционната агенция на Канада и го отгледала в спокоен квартал с частно училище. Въпреки това обаче Майкъл бързо станал клиент на правосъдието. В съдебните регистри в Канада се съобщава за поне 13 обвинения, по които мъжът е съден от 2001 г. насам. През февруари 2004 г. е осъден за притежание на марихуана и още един вид наркотик. Осъден е на общо 61 дни затвор през декември 2004 г. По-рано същата година прекарва един ден в затвора за нарушаване на предишна условна присъда. През 2009 г. пак влиза в затвора за марихуана. През 2003 г. пък получава шестмесечна присъда с 3 години изпитателен срок за незаконно притежание на оръжие. През 2001 г. е обвинен в нападение и причиняване на телесни повреди, за което е наказан с отложена присъда и глоба. Най-дългата му присъда е за грабеж, притежание на специални технически средства, кражба и заговор. За нея той е осъден на 2 години затвор и 3 г. пробация. През 2011-а е арестуван отново за грабеж и заплахи. Същата година в рамките на делото срещу него преминава тест за психично здраве и според съдебните лекари е напълно вменяем.

Един от приятелите му - Дейвид Батърст, обаче твърди, че Майкъл не бил много добре психически. Стрелецът понякога говорел, че дяволът го преследва. Веднъж пък Майкъл извикал полицията в джамия, за да признае за престъпление, което извършил преди години.

Искал и да ходи в Близкия изток с аргумента да изучава по-добре исляма и да научи арабски. Канадските власти обаче не го пуснали. Вместо това той пътувал до САЩ четири пъти, като в момента се проучва с кого се е срещал там.
Бащата на нападателя, който е разведен с майка му, бил либийски бизнесмен на име Булгасем Зехаф. Според някои съобщения той може да се е сражавал срещу режима на Кадафи в Либия през 2011 г.

Премиерът: Няма да ни уплашат

Канада няма да позволи да бъде сплашвана и ще удвои усилията си срещу терористите. Това обеща канадският премиер Стивън Харпър ден след кървавото нападение в Отава, предаде Би Би Си.

"Канада никога няма да бъде сплашвана. В действителност това ще засили нашата решителност и ще удвои усилията ни. Инцидентите от тази седмица са сурово напомняне, че Канада не е имунизирана срещу такива типове терористични атаки, каквито сме виждали на други места по света", заяви Харпър в телевизионно обръщение. Атаката бе извършена ден след като друг мъж, приел исляма, уби войник в Квебек. Харпър, който в момента на атаката бе в сградата на парламента и бе безопасно изведен, без да пострада, от летящите над 30 куршуми, нарече това нападение като заговор, вдъхновен от групировката "Ислямска държава". По-рано този месец Канада обяви намерението си да се присъедини срещу водената от САЩ военна кампания срещу "Ислямска държава" в Ирак. Премиерът Харпър обеща, че извършителите "няма да намерят спокоен рай" в Канада. Той нарече стрелеца Майкъл Зехаф-Бибо терорист и допълни, че в близките дни ще се знае повече за него и за евентуалните му съучастници. Канадският президент разговаря по телефона с американския президент Барак Обама, който поднесе съболезнованията си.

Подробности около останалата част от разговора не са оповестени, но от Белия дом заявиха, че Вашингтон ще осигури на канадските си партньори цялата помощ, която им е необходима. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че е потресен от стрелбата. "Смаян съм" от това нападение, написа в Туитър британският премиер Дейвид Камерън, а френският президент Франсоа Оланд изрази "пълната солидарност на Франция" с канадците.

Депутати се крият зад маси и столове

Стрелецът, който хвърли Канада в шок и ужас, стресна не на шега и политиците. В сцените на хаос, каквито Канада отдавна не бе виждала, депутати използваха столове и маси, за да се барикадират, докато в коридорите на парламента ехтяха изстрели, пише в. "Файненшъл таймс". Премиерът Стивън Харпър, който говореше преди среща в сградата на парламента, бе евакуиран на безопасно място, а стрелецът бе ликвидиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай