След Орландо: САЩ не затегна контрола над оръжията

След Орландо: САЩ не затегна контрола над оръжията | StandartNews.com

Сенатът на САЩ отхвърли четири законопроекта, които щяха да наложат ограничения върху правото за притежание на оръжия след нападението срещу нощен клуб в Орландо миналата седмица, съобщават световните агенции.

Сенаторите все още се опитват да постигнат компромис за закон, който да попречи на хората, включени в списъци със заподозрени в тероризъм, да закупуват оръжие, отбелязва „Ройтерс", цитирана от bTV.

Два от отхвърлените проектозакони бяха внесени от републикански сенатори, останалите - от сенатори от Демократическата партия. Нито един от тях обаче не успя да събере необходимите 60 гласа, за да продължи напред в 100-членната горна камара на Конгреса на САЩ.

Най-тежкото нападение с огнестрелно оръжие в новата история на САЩ беше извършено на 12 юни и доведе до повишен обществен натиск върху сенаторите. Отхвърлянето на мерките, с гласове разделени предимно по партийната линия, показва с какво влияние се ползват в Конгреса на САЩ защитниците на правата на притежателите на оръжие и Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

Републиканците и техните съюзници от лобито на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия заявиха, че предложените от Демократическата партия законопроекти са прекалено ограничаващи и нарушават конституционното право за притежание на оръжие. Демократите определиха предложенията на Републиканците като недостатъчно строги.

По-рано ФБР публикува запис на разговора между извършителя Омар Матийн и властите по време на нападението. Той се е определил като "войник на Ислямска държава" и е поискал САЩ да спрат да бомбардират Сирия и Ирак, предаде „Асошиейтед прес".

"Убиецът направи своите изявления по смразяващ, обмислен и спокоен начин", заяви на пресконференция агент Рон Хопър от ФБР на пресконференция в Орландо, цитиран от Ройтерс. Той е заявил също, че носи жилетка с експлозиви "като тези, използвани във Франция", показва записът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай