Скандал между САЩ и Филипините

Скандал между САЩ и Филипините  | StandartNews.com

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нарече американския си колега Барак Обама „кучи син", при това публично – в изявление пред журналисти. В отговор Обама отмени планираната си среща с него. Американският президент е помолил екипа си да прецени дали среща с Дутерте все още би била "продуктивна", предава Индепендънт. 

Двамата трябваше да разговарят в рамките на форума в Лаос. Това щеше да е първата среща между американския президент и новоизбрания държавен глава на на Филипините.

В свое изказване по-рано Обама посочи, че по време на срещата с Дутерте ще повдигне върпоса за безмилостната война, която той е повел с разпространението на наркотици. Притесненията на американския президент са свързани с нарастващия брой убийства, извършени от полицаи по време на акции. 

Според някои данни над 2000 наркозависими и дилъри са били убити от идването на Дутерте на власт. Филипинският лидер публично обеща на всеки гражданин медал, ако отнеме живота на наркоразпространител. Малко след това той заплаши, че страната ще напусне ООН, тъй като организацията отправи остри критики към него и методите му на управление. 

По-късно от изявление, прочетено от говорителя на филипинското президентство, стана ясно, че Дутерте съжалява за обидното изказване и се извинява, след като думите му са били възприети като лична атака срещу Обама. Самият Обама пък определи филипинския си колега като "цветуща личност". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай