Шпионски скандал между САЩ и Русия (ОБЗОР)

Шпионски скандал между САЩ и Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ню Йорк. Нов шпионски скандал се разрази между САЩ и Русия. Това стана след като вчера стана ясно, че ФБР е арестувало в Ню Йорк мъж, който е заподозрян за шпионаж в полза на Русия. Евгений Буряков е бил задържан в Бронкс. Той се представял за служител на руска банка, според данни на американското министерство на правосъдието.

От руското генерално консулство в Ню Йорк съобщиха, че нямат информация за ареста на руснака. „Известно ни е за тази ситуация и ще започнем да работим по нея, когато получим официално уведомление от американска страната, че руските граждани са били задържани", каза представител на руската дипломатическа мисия.

Руснакът Евгений Буряков ще се изправи пред съда още в понеделник, съобщи пред медии главният прокурор на САЩ Ерик Холдър.

Предполагаемите съучастници на Буряков - Игор Споришев и Виктор Подобний, не са били арестувани, защото са извън САЩ, изтъкна той.

Американските власти има подозрения, че банковият служител Евгений Буряков, търговският представител Споришев и Виктор Подобний са събирали секретни данни за руските спецслужби и дори са вербували местни жители. Най-вероятно групата е действала от 2012 г. насам.

Ако бъде признат за виновен, Буряков може да бъде осъден на 10 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай