21:15 ч.

18.02.18

4 мин.

0

10

0

Шистовата революция превръща САЩ в петролна суперсила

от Любомир Михайлов |

Шистовата революция превръща САЩ в петролна суперсила

Във времето, в което американските петролни компании за последен път добиваха по 10 милиона барела дневно, президент на САЩ беше Ричард Никсън, първата петролна криза все още не беше ударила страната, американците не бяха започнали да купуват автомобили Toyota с малки двигатели, а фракингът беше експериментална технология, която малка група учени се опитваха да популяризират, но без особен успех. Годината е 1970-а, а един барел петрол тогава струваше един долар и 80 цента, пише Bloomberg, цитиран от Profit.bg.


Почти 50 години по-късно цената на "черното злато" се движи около 65 долара за барел, а американските петролни добиви отново се доближават до осемцифрените равнища. Според много хора това е важна крачка към реализацията на една мечта, която за предишните поколения изглеждаше неосъществима - САЩ да се превърнат в най-големия петролен производител в света. Нещо, което е напълно възможно да се случи до края на тази година. По този начин страната би гарантирала своята енергийна независимост. Ако САЩ успеят да покорят върха, който сега е окупиран от Саудитска Арабия и Русия, биха преобърнали световната геополитическа карта и вероятно биха променили дневния ред на световната енергетика. За Америка това може и да е нещо позитивно, но за планетата като цяло едва ли, отбелязва Blumberg.


На първо място, влиянието на някои от най-големите играчи в световната политика през последния половин век ще бъде драстично понижено. Американските дипломати вече няма да бъдат принудени да "ухажват" държави като Саудитска Арабия, а страните от ОПЕК ще трябва да водят много по-трудни разговори помежду си за ограниченията в квотите за добив. Цените ще бъдат подложени на натиск, отваряйки стари рани в организма на картела.
За Русия нещата също ще се променят в голяма степен. Външната политика на Владимир Путин ще бъде лишена от важен инструмент за влияние, а за руските петролни олигарси ще стане доста по-трудно да поддържат жизнения стандарт, с който са свикнали.


Американският президент Доналд Тръмп гледа отвъд хоризонта на енергийната независимост, навлизайки в полето на глобалната доминация. Неговата администрация планира отварянето на огромни океански акватории за дълбоководен добив на петрол. За първи път от 40 години се обмисля сваляне на петролното ембарго от територията на Арктическото национално убежище за диви животни и растения (ANWR - Arctic National Wildlife Refuge). За разработката на новите находища ще са необходими години, но потенциалът им е впечатляващ. Предварителните проучвания сочат, че от земните недра могат да бъдат извадени близо 12 милиарда барела.


Всичко това звучи много добре, но САЩ трябва да внимават какво си пожелават, предупреждава Blumberg. Припомня се климатичната статистика, според която последните три години са били най-горещите, откакто започва събирането на данни за средните температури през XIX век. В плановете на Тръмп обаче не влиза развитието на енергийни източници, които биха били по-щадящи за околната среда. Някои от губернаторите на щатите по крайбрежието изразиха своите притеснения, че евентуален петролен разлив на практика би унищожил туристическата им индустрия, която също генерира приходи от трилиони долари. Още по-застрашени са крехките биологични екосистеми в крайбрежните зони. Флорида, например, вече настоя за отлагане на решението за океанския петролен добив.


Увеличеното предлагане на петролния пазар вероятно ще доведе до по-ниски цени в бъдеще, а това прави инвестициите в алтернативни енергийни източници, като соларните панели и ветрогенераторите, по-нерентабилни. Икономическият ентусиазъм за тяхното развитие може сериозно да отслабне. Така или иначе, локомотивите на петролната индустрия в момента работят под пълна пара, за което най-голяма заслуга има упоритостта на шистовите производители.


Фракингът е в подем


Фракингът (инжектиране на вода и химикали под налягане, които освобождават петрола в скалните шисти) също преживява своя ренесанс и подем. А основните действащи лица вече не са само високорисковите пионери, като приятеля на Доналд Тръмп Харълд Хам от Continental Resources. В "шистовата революция" участват големите петролни корпорации, като Exxon Mobil и Chevron. Резултатът от всичко това е исторически - през октомври миналата година нетният внос на петрол в САЩ (разликата между вноса и износа) се понижи до рекордно ниско равнище от едва 2.5 милиона барела дневно. Това е най-ниската стойност от 1973 г. насам, когато за първи път този показател започва да се изчислява официално. Само преди 10 години нетнният внос на петрол в САЩ достигаше 12 милиона барела на ден.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:46 · 05.03.2018
За да разбeрeтe за какво идe рeч,eди завод за втeцнeн газ e от порядъка на 8,10 милиарда долара.Всeки завод трябва да има изградeн понe eдин,ако нe и два тeрминала на окeан.Всeки тeрминал сe обслужва от понe два газовоза,като eди кораб газовоз струва мeхду 4 и 6 милиарда долара.Направeтe си смeтката за какъв финансов скок и за какво развитиe на бизнeса става на въпрос!А газовозитe щe стигат и до нас чрeз тeрминалът в Кавала,а оттам и до газовия хъб БАЛКАН,така чe щe сe радвамe на eвтин газ и от тях,а и от руснацитe,защото щe сe урeгулират цeнитe на пазарeн принцип.
Потребител · 20:40 · 05.03.2018
Малко информация за мурзилкитe в саита.АМЕРИКАНCИТЕ разполагат с находища на нeфт и газ от фракинг колкото e пeтролът в Пeрсииския залив умножeн по 25.В близкитe 10 години щe построят наи малко 25 втeцнитeлни завода за газ от фракинг и щe сложат на колeнe руснацитe и всички останали,които са правили опити да сe eбават с тях.Това означава чe щe си върнат дълговeтe и щe разполагат с такива колосални суми,чe китаицитe,руснацитe и вся асталная паплач,щe изглeждат като просяци на тeхния фон! нe чe и до сeга нe e така,НО!!
Потребител · 00:07 · 20.02.2018
освен упоритата джендър агитация , упорито върви и фракиннг агитацията.ама там в безлюдни области колко българия и то само в някои щати,а у нас в златна добруджа и плодородна мизия !!!
Потребител · 23:59 · 19.02.2018
Тръмп гледа отвъд хоризонта на енергийната независимост, навлизайки в полето на глобалната доминация.ЗНАЯИ...ЗАРАДИ СВЕТОВНА ДОМИНАЦИЯ,...А !!!
Потребител · 00:10 · 19.02.2018
САЩ употребяват 19 700 000 барела петролни продукти на ден, като включваи газ.Внася всеки ден 10 100 000 барела-варела преработен в краен продук петрол.През 2016 са произвеждали 14 000 000 барела на ден.Като изнася преработен бензин ,масла и газ за Канада,Мексико,Япония и Бразилия.петрола от разчупване или фракинг не може да се ползва ако не се смеси с петрола от вноса.
Потребител · 23:55 · 18.02.2018
Като гледам са далече от нокаутирането си колега.
Потребител · 15:26 · 19.02.2018
@Потребител То и съветският блок бяха далече ама стана изненадващо. Тук пак ще е същото
Потребител · 22:39 · 18.02.2018
Интереснсо защо в статията не се говори за отравяне на почвата и водата. Сащ ще се нокаутират сами. Просто трябва време
Потребител · 23:54 · 18.02.2018
@Потребител Защото го правят в много рядко населени теритиории, и дори и това засяга водата и качеството на живот на тези които живеят наблизо.Другото е че САЩ петрол не изнасят а внасят,но има такива които се хващат на написаното във вестниците с цел продажба на тази технология.
Потребител · 08:57 · 19.02.2018
@Потребител ДА
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент