САЩ узакони гей браковете

САЩ узакони гей браковете  | StandartNews.com

Върховният съд на САЩ взе историческо решение като определи, че еднополовите бракове за законни. С 5 срещу 4 гласа решението аргументира с Конституцията правото на хората да създават семейства, независимо от сексуалната си ориентация.

Действието се приема за кулминация в борбата за равни права на гей обществото в Америка.

Съдия Антъни Кенеди съобщи от името на съда, че хомосексуалните, които са се надявали да създадат законно семейство, "вече не са обречени на самота и изключение от една от най-старите институции на цивилизацията". "Те изискват същото достойнство пред закона. Конституцията им дава това право", допълва консервативният съдия. Той често има решаващ глас в решенията на съда и този път заема страната на четиримата либерални съдии.

Върховният съд започна разглеждането на този въпрос след като апелативни съдилища в някои щати приеха, че забраната за хомосексуалните бракове не противоречи на Конституцията. След съобщаване на решението пред Върховния съд във Вашингтон можеха да се видят ликуващи хора.

Президентът Барак Обама коментира в Twitter, че това е „огромна стъпка на походът към равенство.", а по-късно в Белия Дом той коментира, че това е „победа за Америка."

Обама говори и за безброй многото „анонимни герои", които в продължение на десетилетия са се сблъсквали с предизвикателства в борбата си, но в крайна сметка са успели „да убедят една цяла страна, че любовта си е любов." В САЩ еднополовите бракове към този момент са незаконни в 14 щата и сега там предстои процес към промяна на нормативната база, за да бъде в синхрон с решението на Конституционния съд.

Евангелистки консерватори заклеймиха днешното тълкуване на Конституцията. Ръсел Мур от Южната Баптистка Конвенция каза, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл, че решението ще „има широкообхватни и пагубни последствия за стабилността на семействата и свободата на религията". Някои противници на гей връзките виждат в подобна законова промяна намеса в религиозните им възгледи, които са осъждащи спрямо хомосексуалистите.

Смята се, че около 60% от обществото приема гей връзките.

Това е най-важното разширяване на правата на брака в САЩ от прочутото дело "Ловинг срещу щата Вирджиния" от 1967г., с което бе премахната щатската забрана за брак между хора от различна раса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай