САЩ следили Путин над 20 години

САЩ следили Путин над 20 години | StandartNews.com

Бил обект на интерес още като зам.-кмет на Санкт Петербург

Специалните служби на САЩ са следили руския президент Владимир Путин още от 90-те години, т.е. още преди той да приеме поста на държавен глава, съобщи британският вестник "Таймс".

"Владимир Путин е бил обект на задълбочен интерес от страна на американското разузнаваме още в годините, когато е бил заместник-кмет на Санкт Петербург, още през 90-те години на ХХ в.", пише изданието. Според информацията обаче разследванията около Путин не са били поръчвани от нито един от последните трима президенти на САЩ, както и от висшите политически кръгове на Вашингтон. Официални лица от по-ниските позиции в правителството са събирали материали за Владимир Путин и назначените по негово нареждане. Целта им била да предотвратят съкращаването на бюджетите на шпионските ведомства, въпреки че събираната информация противоречала на външнополитическите приоритети на Вашингтон от 90-те години. Заради Путин е бил следен и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, разкри преди седмица германският в. "Билд ам зонтаг".

Изданието посочи, че Шрьодер е бил под лупа не само по време на управлението си, но и след него заради близките си връзки с руския държавен глава. По повод следенето на Герхард Шрьодер заради контактите му с Путин говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това отдавна е известно на руските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай