САЩ шпионирали и финансите на Франция (ОБЗОР)

САЩ шпионирали и финансите на Франция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е следяла комуникациите на двама последователни френски министри на финансите и събирала информация за договорите за износ, търговия и бюджетни преговори. Според новите документи, публикувани от "Уикилийкс", подслушваните министри били Франсоа Бароан и Пиер Московиси, които оглавяват министерството на финансите в периода 2011 г. - 2014 г. Твърденията идват дни, след като бе съобщено, че САЩ шпионирали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд в периода 2006 г. -2012 г.

Според "Уикилийкс" материалите, публикувани съвместно с в. "Либерасион" и информационния уебсайт "Медиапар", показват, че АНС следяла комуникациите на висши френски официални лица и събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие. Други документи показват, че между 2002 и 2012 г. АНС събирала информация за предложени френски договори за износ на стойност над 200 млн. долара в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването. В документите не се споменават конкретни компании.

Друг изтекъл документ показа обобщение на телефонен разговор между Московиси, който сега е комисар по икономическите въпросите на Европейския съюз, и френски сенатор. Двамата обсъждат лошото състояние на френската икономика и продължаващите преговори по бюджета. Миналата седмица Московиси заяви, че ще бъде шокиран, ако се окаже, че е бил обект на наблюдение, и ще поиска обяснение от САЩ. "Неприемливо е между съюзници и приятели", написа той. Външното министерство на Франция, АНС и Службата на директора на Националното разузнаване на САЩ не пожелаха да коментират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай