САЩ с икономическа блокада на Крим (ОБЗОР)

САЩ с икономическа блокада на Крим (ОБЗОР) | StandartNews.com

Барак Обама подписа указ за нови санкции, ударени са и рокерите от "Нощни вълци"

САЩ решиха да въведат икономическа блокада на Крим. Президентът Барак Обама подписа указ за нови санкции срещу Русия. Вашингтон възнамерява да блокира активите на всички физически лица и компании, свързани с Крим, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от Лента.ру.

Белият дом на практика подлага полуострова на тотално търговско ембарго. С решението на президента Барак Обама на американските компании се забранява износ на американски стоки, технологии и услуги на полуострова. Спират се всякакви инвестиции там, както и вносът на каквато и да е продукция или услуги от Крим. Американски граждани и фирми нямат право и да купуват кримски имоти и компании. Нарушителите ще бъдат преследвани и от финансовото министерство на САЩ. Под ударите на новите санкции попадат и нови 24 граждани на Русия и Украйна, както и много организации. Сред тях са "Маршал капитал партнерс", руска инвестиционна група, собственост на Константин Малофеев. Според министерството на финансите на САЩ той помага за финансирането на бунтовниците в Източна Украйна. Американското финансово ведомство наложи санкции и на "Нощните вълци" - рокерска организация, чиито членове служеха в кримските сили след присъединяването на полуострова към Русия. Санкционирани са още "Народното опълчение на Донбас", прокурорът на Крим Наталия Поклонская и други. Канада също обяви нови санкции срещу Русия, включително срещу енергийния сектор. Новите санкции включват допълнителни ограничения на износа на технологии, използвани в петролната и газовата промишленост. Разширен е освен това черният списък с физически лица, на които е забранено да влизат в Канада и чиито активи под юрисдикцията на страната са замразени.

Москва обеща ответни мерки

Новите санкции на САЩ и Канада срещу Русия пречат на усилията за уреждане на конфликта в Украйна, съобщи руското министерство на външните работи. Тези санкции целят да нарушат политическия процес. Препоръчваме на САЩ и на Канада да обмислят какви последици може да имат тези техни действия, се казва в изявлението на официалния представител на министерството Александър Лукашевич. В него се допълва, че Русия подготвя ответни мерки на американските и канадските санкции. Според Лукашевич новите санкции показват пълната незаинтересованост на Запада за решаване на конфликта в Югоизточна Украйна. Според Москва въведените санкции са пряко доказателство, че решението на жителите на Крим е било единодушно и доброволно. Ето защо и наказанието е колективно, се казва още в изявлението.

Путин: Никой няма да ни изолира

Руският президент Владимир Путин заяви, че никога никой не е успявал и няма да успее да изплаши или изолира Русия, предаде РИА Новости. Той напомни, че подобни опити са били правени нееднократно. "Нищо не се получи и сега нищо не се получава. При това сме длъжни да сме готови да преминем през определени трудности и да даваме винаги адекватен отговор на всяка заплаха срещу нашия суверенитет, стабилност и единството на нашето общество", каза Путин на тържествена вечеря за Деня на служителите от органите за сигурност. Преди това в свое писмо до служителите на разузнавателните служби Путин призова за подобряване работата на тези служби с цел справяне с "модерните заплахи и предизвикателства". Той констатира и засилена активност на чуждите служби в Русия. Само тази година контраразузнаването установило 230 сътрудници и агенти на чужди служби.

Щайнмайер: Мерките на ЕС са грешка

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази тревога по повод последиците от европейските антируски санкции, като се обяви против ожесточаването на санкционните мерки.
Силно греши онзи, който иска да накара Русия да коленичи с помощта на санкции, като смята, че това ще доведе до сигурност в Европа. Мога само да предупредя, каза министърът в интервю за списание "Шпигел".
Повод за опасенията му е сривът на руската рубла, както и ниските цени на петрола, допълнително затрудняващи икономиката на Русия.

Русия в момента плаща цената за това, че изгуби доверието на международната общност в кризата с Украйна. Икономическата и финансовата криза ще доведат до промени, това е сигурно. Но ние нямаме интерес Русия да губи контрол над управлението си и да попадне в хаос. Това трябва да имаме предвид, когато говорим за санкции, посочи още Щайнмайер.

Пхенян предлага помощ на САЩ

Северна Корея предложи съвместно разследване със САЩ на компютърната атака срещу компанията "Сони пикчърс" и определи като "клевета" обвинението на ФБР, че Пхенян стои зад тези действия, съобщи Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция. Неназован говорител на севернокорейското външно министерство каза, че ще има "сериозни последици", ако Вашингтон откаже да се съгласи за провеждане на съвместно разследване и продължи да обвинява Пхенян. Северна Корея също така заяви, че ще засили своята "ядрена мощ", за да противодейства на враждебната политика на САЩ. Според Пхенян е станало очевидно, че Вашингтон иска да извърши нашествие в КНДР под прикритието на злоупотреби с човешките права.

Холандия опроверга Украйна

Холандия официално опроверга изнесената от Службата за сигурност на Украйна" нова експертиза, че в телата на загиналите пътници от малайзийския Боинг, били намерени "частици от ракета", предаде Ройтерс. Тази информация не отговаря на действителността, заяви представителят на Съвета за сигурност на Холандия Вим ван дер Вехен. Ние очакваме, че окончателният доклад ще е готов през лятото на идната година и дотогава не планираме да публикуваме никакви документи, каза Вим ван дер Вехен в отговор на въпрос на ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай