САЩ реагираха след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София

САЩ реагираха след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София | StandartNews.com

Съединените щати реагираха след срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София вчера. Американският държавен департамент не само не променя позицията си относно иранската ядрена програма, а дори поиска изграждането на международна коалиция срещу Техеран.

Тази идея ще бъде представена в детайли в понеделник от шефа на американската дипломация Майк Помпейо в първата му голяма реч за външната политика от встъпването му в длъжност.

„Искаме да обединим много страни по света с изричната цел да гледаме на иранския режим през по-реалистична призма", каза във Вашингтон говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Часове преди това на срещата в София евролидерите решиха да поддържат сделката, докато Иран я изпълнява коректно.

Самият Доналд Тръмп още не е коментирал думите на Доналд Туск, че с приятели като Съединените щати на Европа не й трябват врагове.

А Европейският съюз днес ще задейства блокиращ механизъм за американските санкции срещу Иран. Това съобщи председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата на евролидерете в София.

Механизмът забранява на европейските компании да спазват наказателните мерки и не признава свързаните с тях съдебни решения. Брюксел освен това ще позволи на Европейската инвестиционна банка да подпомогне европейските инвестиции в Иран, а самата комисия ще продължи сътрудничеството си с ислямската страна, каза още Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай