САЩ разполагат тежко оръжие у нас

САЩ разполагат тежко оръжие у нас | StandartNews.com

САЩ обмисля складиране на бойна техника във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България. При нужда оръжията ще са на разположение, пише "Ню Йорк таймс" като се позовава на източници от САЩ и НАТО.

"Като значителна крачка към възпиране на потенциална руска агресия в Европа от Пентагона подготвят разполагането на бойни танкове, бронирани машини на пехотата и друго тежко въоръжение за нуждите на около 5000 американски войници в няколко балтийски и източноевропейски страни", допълва медията.

Предложението е на етап военно планиране, но очаква одобрение от министъра на отбраната Ащън Картър и Белия дом преди срещата на министрите на отбраната на алианса по-късно през юни.

Това, което е известно на "Ню Йорк таймс", е за тежко въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария.

Това не е постоянно базиране на американски или партньорски войски в страни от НАТО по източния фланг на алианса, а складиране на бойна техника, която при нужда бързо да е на разположение на прехвърлените в тези страни западни военни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай