САЩ продават на Ирак 5 000 ракети Hellfire

САЩ продават на Ирак  5 000 ракети Hellfire | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ възнамеряват да продадат 5 000 ракети "Хелфайър" (Hellfire) на Ирак, за да помогнат в борбата срещу сунитските бунтовници, съобщиха във вторник американските власти. Сделката е на стойност $700 млн. и е най-голямата, извършена с този вид ракети. Продажбата беше одобрена от Държавния департамент и трябва да получи подкрепата и от членовете на Конгреса.

Петте хиляди противотанкови ракети трябва да "подкрепят иракските сили за сигурност при извършваните сега операции", съобщи Агенцията за сътрудничество на отбраната и сигурността. Иракските въоръжени сили изстрелват ракетите от "Чесна 208".

САЩ отхвърлиха възможността да изпратят сухопътни войски в подкрепа на иракската армия срещу сунитските бунтовници, ръководени от "Ислямска държава" (ИД), които контролират огромни части от иракската територия, включително втория по големина град Мосул. Но Вашингтон изпрати военни съветници и обеща да ускори доставките на оръжия, като остави отворена възможността за въздушни удари в Ирак.

Този месец САЩ доставиха 466 ракети "Хелфайър" в Багдад, 780 от началото на годината, според контраадмирал Джон Кърби, говорител на Пентагона. 366 ракети трябва да бъдат доставени през август, добави той.

Hellfire се произвеждат от гиганта "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и се използват от Пентагона срещу бунтовниците, свързани с Ал-Кайда в Пакистан и Йемен. Те се изстрелват от безпилотни самолети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай