САЩ пращат 2300 тюлени в Кувейт

САЩ пращат 2300 тюлени в Кувейт | StandartNews.com

Отрядът е за бързо реагиране при кризи в Близкия изток

САЩ планират да изпратят морски пехотинци в Близкия изток, съобщи Пентагонът, цитиран от АФП. Те трябва да са готови на бърз отговор при кризи в района. Този отряд няма да бъде обвързан с операциите, които в момента се водят в Ирак, уточни говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. Отрядът ще разполага с няколко самолета и ще бъде в готовност за бързо разгръщане в случай на непредвидени обстоятелства, допълни Кърби. Според офицер от военноморския флот отрядът ще бъде базиран в Кувейт.

Идеята за създаването му е още от миналата година, преди да започнат въздушните удари, които в момента САЩ нанасят в Сирия и в Ирак срещу "Ислямска държава". Нападението срещу американското консулство в либийския град Бенгази на 11 септември 2012 г. е накарало американските военни да мислят за създаването на отряд за бързо реагиране в региона. Отрядът ще бъде ползван в случай на възникване на непредвидена ситуация и необходимост да се евакуира посолство или сходно действие. Такова подразделение вече функционира в Испания и отговаря за Африка. Междувременно Великобритания извърши първите си въздушни удари в Ирак срещу позициите на "Ислямска държава", съобщи министърът на отбраната Майкъл Фалън.

Два бомбардировача "Торнадо" разрушили артилерийска позиция и машина, снабдена с тежка картечница. Двата прецизни удара бяха успешни, посочват от военното министерство, което не уточни кога и къде са били извършени ударите.

Пилоти нахранили джихадисти по погрешка

Иракски пилоти са спуснали по погрешка храна, вода и боеприпаси на джихадистите от "Ислямска държава", съобщава в. "Дейли мейл". За инцидента потвърдиха източници от иракската армия.

Помощта била спусната на 19 септември в провинция Анбар. Тя била предназначена за иракските войници, които се борели срещу джихадистите край град Саклавия. Военните спешно се нуждаели от помощта, но усилията им да се справят с терористите били опропастени от грешката.

Като причина за инцидента се посочва младостта и липсата на опит у пилотите, които са спуснали помощта. В резултат на грешката войниците, на които трябвало да се помогне, били избити.

Кюрди в битка за град Кобани

Ожесточените сблъсъци и интензивният обстрел в битката за град Кобани, населен с кюрди, продължи и днес. Представител на Сирийския център за човешки право изказа предположение, че джихадистите от ИД готвят настъпление в източната и североизточната част на града. Анвар Муслим, ръководител на самопровъзгласилата се автономна администрация в Кобани, съобщи, че екстремистите са на три километра от града. Кюрдите обаче ще могат да ги задържат с месеци, твърди Муслим. Междувременно турски танкове се разположиха край границата със Сирия вероятно в очакване парламентът в Анкара да приеме плана на ГЩ на армията за действия срещу джихадистите.

Двоен атентат уби 27 души в Хомс

Най-малко 27 души загинаха в двоен бомбен атентат в сирийския град Хомс. Над 76 души бяха ранени. Двете нападения бяха извършени в центъра на града в квартала Акрума, населяван с алауити. Две коли бомби са се взривили близо до училище и до болница. Взривът пред школото станал, когато оттам са излизали деца след приключване на занятията.

Вербуваха британска ученичка

Джихадистите от Ислямска държава завербуваха 15-годишна британска ученичка и я изпратиха в Сирия. Родителите на девойката алармирали полицията, че дъщеря им изчезнала преди седмица, съобщи в. "Дейли Телеграф". Сутринта тя отишла на училище, но след това не се завърнала вкъщи. Полицаите установили, че момичето е отлетяло за Турция. От там вероятно момичето ще бъде прехвърлено в Сирия, смятат разследващите. Те твърдят, че младата британка е била завербувана от ислямистите чрез интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай