САЩ плащали социални помощи на нацисти

САЩ плащали социални помощи на нацисти | StandartNews.com

Властите на САЩ са платили на нацистки престъпници милиони долари под формата на социални помощи, показва разследване на АП. Десетки хора, заподозрени, че са нацистки военнопрестъпници и членове на СС, са получили милиони долари под формата на такива плащания, след като са били принудени да напуснат САЩ. Плащанията са били направени благодарение на вратичка в закона, която дава на американското министерство на правосъдието правото да убеждава нацистите да напуснат страната. Ако те се съгласели да го направят или просто бягали, преди да бъдат депортирани, можело да запазят своите социални помощи.

От схемата са се възползвали бивши членове на СС, които са охранявали нацистките концентрационни лагери, член на СС, участвал в жестокото ликвидиране на варшавското гето в окупираната от нацистите Полша, при което загиват повече от 13 000 евреи; сътрудник на нацистите, организирал ареста и екзекуцията на хиляди евреи в Полша, германски учен и ракетен специалист, обвиняван, че е използвал труда на затворници и пленници, за да създаде ракетата Фау-2, използвана в бомбардировките срещу Лондон, и който по-късно е спечелил висшето отличие на НАСА за това, че е допринесъл и за стъпването на първия човек на Луната.

Някои от бившите нацисти се възползват от помощите и днес. АП посочва като пример случая с Якоб Денцингер, роден на територията на днешна Хърватия и бивш надзирател в нацистки концлагер. След войната той се озовава в САЩ, където открива компания за пластмаси, която процъфтява. После се появяват "ловците на нацисти" и през 1989 г. американското правителство се подготвя да му отнеме американското гражданство. Малко преди това обаче Денцингер бяга и се връща в Германия. После се установява в град на брега на река Драва, където живее добре и получава от американското социално осигуряване около 1500 долара на месец. Денцингер днес е на 90 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай