САЩ: Окончателното решение за Ерусалим трябва да вземат израелците и палестинците

САЩ: Окончателното решение за Ерусалим трябва да вземат израелците и палестинците | StandartNews.com

Президентът Доналд Тръмп постъпи правилно и мъжки, признавайки Ерусалим за столица на Израел, но окончателното решение за статута на града трябва да вземат израелците и палестинците, заяви в интервю за телевизия Си Би Ес вчера посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли.

Това е правилно, защото е факт - Ерусалим е столица на Израел, каза Хейли и изрази мнение, че мир ще настъпи, когато и двете страни признаят реалното положение на нещата.

Хейли подчерта, че в изявлението си в сряда Тръмп не е говорил за бариери и граници, защото окончателния статут на Ерусалим ще определят палестинците и израелците, а не американците, отбелязва ТАСС.

Водачът на крайнодясната популистка Австрийска партия на свободата (АПС) взе страната на Израел по въпроса за Ерусалим, предаде ДПА. Хайнц-Кристиан Щрахе каза, че би искал да види чуждите посолства в Израел да се преместват в Ерусалим. Той обаче подчерта, че Австрия не бива да предприема индивидуален подход по този въпрос в Европейския съюз, който смята, че статутът на Ерусалим трябва да се определи от израелците и палестинците.

Разбирам желанието на Израел. Много политици казват: "Това е нашата столица, там се намира Кнесета (парламента)". Ние също бихме искали да видим посолствата да се установят там, какъвто е международния обичай, каза Щрахе в интервю за в. "Курир". Обяснявайки защо не споделя несъгласието на ЕС с решението на Тръмп, Щрахе, който може да стане вицеканцлер в следващото австрийско правителство, каза, че усилията за мир до момента не дават резултат и това трябва да се промени.

Престолонаследникът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Заид Ал Нахаян предупреди, че решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел може да помогне на екстремистите и изрази надежда Вашингтон да размисли, предаде Ройтерс, като се позова на информационна агенция УАМ.

Тази стъпка на САЩ може да осигури спасителен пояс на терористите и въоръжените групировки, които започнаха да губят позиции в района, каза Ал Нахаян пред делегация от вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай