САЩ ограничиха подслушването

САЩ ограничиха подслушването | StandartNews.com

Телекомите вече ще събират данните от телефонните разговори

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон, който ограничава следенето, осъществявано от американската Агенция за национална сигурност (АНС), съобщи Ройтерс. "Закон за свободата" има за цел да ограничи програмата на АНС по събиране на метаданни от телефонни разговори (час на обаждане, продължителност на разговора, набран номер). Това бе една от най-критикуваните мерки от закона, известен като "Патриотичен акт", приет след атентатите от 11 септември. Сенатът го одобри с 67 срещу 32 гласа, а преди месец законът беше одобрен и от Камарата на представителите.

Законът ще прехвърли на телекомуникационните компании отговорността да събират данните, до които властите ще имат достъп само със съдебно решение. Текстът предвижда да бъде дадено отново право на АНС да следи и подслушва т.нар. "вълци единаци" - лица, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността.
Досегашната система на масово следене от страна на АНС бе разкрита от бившия й сътрудник Едуард Сноудън през 2013 г., заради което програмата бе подложена на критики, че нарушава неприкосновеността на личния живот.
Това е и първото сериозно ограничение на правото на властите да шпионират след атентатите от 11 септември, коментира в. "Уолстрийт Джърнал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай