САЩ обвиниха про-руските сепаратисти за сваления самолет

САЩ обвиниха про-руските сепаратисти за сваления самолет | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама заяви на пресконференция в Белия дом, че има доказателства, които показват, че самолетът е свален с ракета „земя-въздух", изстреляна от зона, контролирана от бунтовниците в Украйна.

Той допълни, че тези сепаратисти "получават постоянен поток от помощ от страна на Русия. Това включва оръжия и обучение, тежки оръжия, зенитни оръжия".

Все пак президентът изтъкна, че е твърде рано да се коментира какви са били намеренията на атаката.

Обама призовава за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и поиска надеждно разследване на сваления самолет:

"Това е глобална трагедия. Азиатски пътнически самолет беше разрушен в европейско небе, пълен с граждани от много държави. Затова трябва да има надеждно международно разследване на случилото се. Съветът за сигурност на ООН е одобрил това разследване, и ние ще разчитаме всички негови членове, включително Русия, да удържат на думата си".

Обама критикува действията на Русия по време на кризата в Източна Украйна и за сваления самолет.

"Отново и отново, Русия отказва да предприеме конкретни стъпки, необходими, за да се деескалира ситуацията. Говорих с президента Путин вчера във връзка с допълнителните санкции, които бяха наложени. Той каза, че не е доволен от тях, а аз му отговорих, че ние сме били много ясни от самото начало - ние искаме Русия да поеме по пътя, който ще доведе до мир в Украйна, но засега поне, Русия не върви по него. Вместо това, тя продължава да нарушава украинския суверенитет и да подкрепя сепаратистите. Тя също така не успя да използва своето влияние, за да натиснете сепаратистите да спазват прекратяването на огъня. Ето защо, заедно с нашите съюзници, ние завишихме санкциите по отношение на Русия".

Според държавния глава Русия, сепаратистите и Украйна имат капацитета да сложат край на военните действия, а САЩ ще продължи усилията си, заедно с международната общност, за потушаване на напрежението.

Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви на извънредно заседание на Съвета за сигурност: "Ако проруските сепаратисти са отговорни за свалянето на самолета, разследването не може да изключи възможността, че Русия е помогнала за функционирането на тази система".

Барак Обама каза още, че най-малко един американски гражданин е загинал в катастрофата.

Повече информамация за развитието на събитията около катастрофата можете да намерите в блога, който Стандарт Нюз поддържа през деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай