САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая "Скрипал"

САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая "Скрипал" | StandartNews.com

Държавният департамент обяви, че САЩ ще наложат санкции на Русия заради предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу двойния агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солсбъри през март. Новите американски санкции ще влязат в сила на 22 август и ще бъдат разделени на два етапа.

Първият предвижда пълна забрана за износ за Русия на електронни устройства и компоненти с двойно предназначение, а вторият пакет ограничения ще влезе в сила след три месеца, ако Русия не даде гаранции в бъдеще да не се използва химически оръжия.

Москва многократно е отричала да има нещо общо с опита за отравяне на семейство Скрипал и предложи съвместно разследване на инцидента, но Лондон пренебрегна тази инициатива.

По-рано администрацията на Тръмп изгони 60 руски дипломати след случилото се със Скрипал и дъщеря му в Солсбъри с химическото оръжие "Новичок", разработено още по времето на Съветския съюз. Тогава Великобритания обвини Русия, че стои зад атаката, която Кремъл категорично отрече. По-късно двама други британски граждани, които нямат връзки с Русия, бяха отровени със същото вещество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай