САЩ изпробват ново супероръжие

САЩ изпробват ново супероръжие | StandartNews.com

Релсотронът поразява цели до 185 км, изпробват го през лятото

САЩ ще изпробва идните месеци ново оръжие, с което да защитава държавите в Балтика от руската заплаха, пише в. "Уолстрийт Джърнъл". То се нарича релсотрон - мощно електромагнитно оръдие ER (Electromagnetic Railgun). Състои се от 2 паралелни релси и използва магнитно поле и ток, вместо химически вещества, за да изстрелва 18-килограмов снаряд, снабден с GPS система. Скорострелността му е 10 изстрела в минута.

"Военните смятат, че релсотронът може да се окаже полезен, ако се наложи САЩ да защитават балтийските държави от Русия и да подкрепят съюзниците срещу Китай в Южнокитайско море", пише вестникът. "Не бива да се пренебрегва фактът, че Русия притежава способността да произвежда и изстрелва на огромни разстояния обикновени боеприпаси с голяма маса. Ние трябва да се противопоставим на такива залпове. Релсотронът потенциално ни дава такава възможност", твърди пред изданието първият зам-министър на отбраната Робърт Уърк. Тв каналът "Фокс Нюз" съобщи, че най-вероятно първото истинско изпробване на релсотрона ще бъде още това лято от ескадрен миноносец.

САЩ са започнали програмата за ER преди 10 г., като до момента са изразходвали за нея 500 млн. долара. Сега ще бъдат похарчени още 800 млн., за да се превърне оръдието в отбранително въоръжение и да се пригодят снарядите му за палубната артилерия на американските кораби.

Пентагонът започна с предварителните изпитания на релсотрона още в началото на 2012 г. Според американските военни, оръдието може да поразява цели на разстояние до 185 км, а снарядът лети със скорост 9000 км/ч. В момента американските ВМС използват стандартни 122-милиметрови оръдия, които поразяват цели до едва 20 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай